Fototekstura.pl
forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Sprzęt komputerowy i nie tylko.. > Komputery & elektronika > NoteBooki

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Old 17-02-10, 23:38   #1
Pat_Net
Szalony MotoManiak
 
Pat_Net's Avatar
 
Zarejestrowany: 02.04.05
Model: Moto Defy / Samsung I5700
Posty: 937
Problem z wykrywaniem modułów RAM

Spotkałem się z ciekawym przypadkiem dołożenia pamięci RAM i "zawieszenia się" ustawień BIOSu w laptopie :/

Jako że miałem 2GB DDR3 1066MHz na timingach 7-7-7-20 a miałem ochotę zainstalować Seven'a x64 wpadłem na pomysł aby dokupić RAM. Wybór padł na GoodRam'a o tych samych parametrach.
W sklepie założyli włożyli mi RAM do laptopa sprawdziłem dodatkowo Everestem jak działa... Dual DDR3 1066MHz... No to oki zapłaciłem i zabrałem laptopa do domu.
Po kilku dniach okazało się że komputer wykrywa DDR3 800Mhz, dodatkowo podkręcając mi procesor z 2260MHz do 2400MHz. Sprawdzam moduł dokupiony a tu timingi 7-8-8-20... Wesoło idę zrobić zwrot do sklepu że coś nie tak.
Ok sklep się zgodził przełożyłem pamięci, a tu dalej... Single DDR3 800MHz... Mam pewność że miałem 1066MHz więc o co chodzi??
Czy to możliwe że kontroler od RAM'u wbił sobie taką wartość i nie chce dokonać żadnej zmiany?? FSB mam 1066MHz więc domyślam się że wcale nie jest szybciej i komputer dodatkowo się dławi.
Co się z tym mogło stać??
__________________
Pat_Net is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Fototekstura.pl - fotografia magazyn
Old 18-02-10, 18:21   #2
Skaktus
Banned
 
Skaktus's Avatar

 
Zarejestrowany: 08.03.05
Posty: 8,505
Odp: Problem z wykrywaniem modułów RAM

Z tymi FSB to nie jest tak łatwo - przykład - laptop Hasee, jakiego posiadam łapie FSB niby od 533 do 1066, jednak to FSB "obowiązuje" jedynie pomiędzy chipsetem a prockiem, a z kolei nie działa pomiędzy ramem a chipsetem, co dziwne laptop dławi się ramem 800 MHz z pod znaku Hynixa - zero startu lub jest martwy. W przypadku założenia ramu Samsunga 1066 nagle okazuje się jednak że laptop rusza i o dziwo FSB działa poprawnie pomiędzy ramem/chipsetem/prockiem.

Dużą rolę odgrywa tutaj sam ram i firma. O ile GoodRamy są jednymi z lepszych, warto by wypróbować inne, często jest to jedyne rozwiązanie.

PS-zaktualizuj bios, często pomaga, ewentualnie pełny reset ustawień.
__________________
Skaktus is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 19-02-10, 00:59   #3
Pat_Net
Szalony MotoManiak
 
Pat_Net's Avatar
 
Zarejestrowany: 02.04.05
Model: Moto Defy / Samsung I5700
Posty: 937
Odp: Problem z wykrywaniem modułów RAM

GoodRam'a wiem że mam w stacjonarce... Tam nie narzekam ale po prostu w moim laptopie ten moduł narobił strasznego syfu W sobotę prawdopodobnie dostanę Kingstona ze zgadzającymi się timingami 7-7-7-20. Mam nadzieje że wreszcie przestanie dziko kręcić mi procka i wszystko dopasuje się do FSB 1066MHz.

Jak w razie czego mogę zresetować układ CMOS w laptopie? Pod obudową nie widziałem żadnych zworek lub baterii, więc nie mam pojęcia jak to mogę zrobić :/
__________________
Pat_Net is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 20-02-10, 11:45   #4
Skaktus
Banned
 
Skaktus's Avatar

 
Zarejestrowany: 08.03.05
Posty: 8,505
Odp: Problem z wykrywaniem modułów RAM

Wejść do biosu i tam masz " Set to deafult" . Ja bym aktualizował bios
__________________
Skaktus is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 24-02-10, 19:28   #5
Pat_Net
Szalony MotoManiak
 
Pat_Net's Avatar
 
Zarejestrowany: 02.04.05
Model: Moto Defy / Samsung I5700
Posty: 937
Odp: Problem z wykrywaniem modułów RAM

Aktualizacja biosu nic nie daje... default settings też nic nie daje Obie metody nawet hasła na bios mi nie ruszyły :/ Kingston ma identyczne timingi co druga pamięć... Coś musiało się wryć na chama w ustawienia.
__________________
Pat_Net is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 25-02-10, 17:26   #6
polakxd
Moto Pisacz
 
polakxd's Avatar
 
Zarejestrowany: 08.08.09
Model: v600,9300i,a925
Posty: 45
Odp: Problem z wykrywaniem modułów RAM

zobacz na to forum cos znajdziesz napewno:
http://www.bios.pl/forum/
polakxd is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 25-02-10, 23:11   #7
Pat_Net
Szalony MotoManiak
 
Pat_Net's Avatar
 
Zarejestrowany: 02.04.05
Model: Moto Defy / Samsung I5700
Posty: 937
Odp: Problem z wykrywaniem modułów RAM

Dzwoniłem w tej sprawie do Lenovo Polska... Ich helpdesk o dupe potłuc jest :/ wiem jedno KillCMOS nie działa ani z Windowsa ani z Dosu... Czyli lipa okropna... Trochę bezsensowne aby laptop skończył w serwisie przez dołożenie ramu.
__________________
Pat_Net is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 26-02-10, 07:34   #8
polakxd
Moto Pisacz
 
polakxd's Avatar
 
Zarejestrowany: 08.08.09
Model: v600,9300i,a925
Posty: 45
Odp: Problem z wykrywaniem modułów RAM

a jaka masz max ilośc slotów ram?
polakxd is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-02-10, 00:42   #9
Pat_Net
Szalony MotoManiak
 
Pat_Net's Avatar
 
Zarejestrowany: 02.04.05
Model: Moto Defy / Samsung I5700
Posty: 937
Odp: Problem z wykrywaniem modułów RAM

Max 2 i oba zapełnione.
__________________
Pat_Net is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)
 
Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post
V8 dziwny problem z aplikacjam vlq Archiwum 2 16-12-08 19:36
U9 Problem z telefonem przez kartę pamięci - co jest nie tak? dru8d Archiwum 4 30-10-08 17:42
Problem z forum Moto Modding.US cinek193 Hydepark 5 20-09-08 12:09
E770 Problem z kartą KINGSTON 1GB Koraz Seria Exxx 3 05-08-08 16:35
V3 Problem z przesyłaniem plików do telefonu :( miqs99 Archiwum 0 02-11-06 19:12



Powered by vBulletin Version 3.7.3
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. | PL Lang: MaTraX.NET | Icons: Rokey.net | Sponsor plikowni: OVH.pl
vBulletin Style by: kreativfantasy.com

Part of Livepoint, Michael Skweres
Best since 2000 © by MaTraX.NET