Fototekstura.pl
forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Aktualności & Ciekawostki > Co wybrać...

Co wybrać... Kiedy chcesz kupić nowy aparat, ale chcesz się poradzić...

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Old 17-06-11, 16:57   #1
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Question Komputer stacjonarny do 1300zł

Chodzi o zakup z allegro, mam nową mysz, klawiaturę, głośniki 5.1 i monitor, chciałbym dobrać do tego 'skrzynię' do 1,3k. Niestety nie znam się na nowych klasach procesorów i nie wiem co będzie najbardziej wydajne, co do wymagań: sprzęt mógłby pociągnąć gta 4, mieć procesor amd i grafikę geforce, 4gb ram i 1000gb hdd to tyle. Jak wyjdzie drożej to znajdzie się więcej kasy.
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."

Ostatnio edytowane przez ZduneX25 : 17-06-11 o 17:00.
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Fototekstura.pl - fotografia magazyn
Old 17-06-11, 18:05   #2
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

ostatnio koledze składałem taki zestaw:
płyta, ram, proc
http://allegro.pl/x4-840-3-2x4-ghz-a...589468081.html

dysk
http://allegro.pl/dysk-hdd-seagate-1...672858109.html

zasilacz
http://allegro.pl/okazja-coolermaste...576554436.html

obudowa
http://allegro.pl/dla-overlockerow-i...595966379.html

i teraz jest okazyjnie grafika
http://allegro.pl/wyprzedaz-nowe-gig...657947434.html

nic lepszego chyba nie potrzeba
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 17-06-11, 21:53   #3
baczek
Super Moderator
 
baczek's Avatar
 
Zarejestrowany: 11.02.06
Model: [email protected] Eclair
Posty: 3,093
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

skoro chcesz procka od amd, to czemu nie wziasc od nich i karty grafiki? sam zawsze bylem zwolennikiem nvidii, a teraz mam w laptopie radeona 5470 i jestem wiecej niz zadowolony
baczek is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 18-06-11, 12:25   #4
sQn
Bywalec
 
sQn's Avatar
 
Zarejestrowany: 06.05.08
Model: 5800XM Propane^2 by Bojar
Posty: 150
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

@revtech taki sam procek co podałeś mam u siebie i jest w porządku Zamiast tej grafiki lepiej GeForca z serii GTX i też nie będziesz zawiedziony. Jakos te geforce bardziej mnie przekonują, do radeonów mam wstręt.
sQn is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 19-06-11, 16:01   #5
slayer
Senior
 
slayer's Avatar
 
Zarejestrowany: 25.12.05
Model: Galaxy S II
Posty: 499
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Cytat:
Napisał sQn Zobacz post
Jakos te geforce bardziej mnie przekonują, do radeonów mam wstręt.
Kocham takie opinie Coś ala: "nie kupię telefonu od Samsunga bo kiedyś mi się rozleciała klawiatura, wszystkie tak mają".
slayer is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 19-06-11, 19:17   #6
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Cytat:
ostatnio koledze składałem taki zestaw:
płyta, ram, proc
http://allegro.pl/x4-840-3-2x4-ghz-a...589468081.html
Skoro grafika będzie na PCIe nonsensem jest kupować płytę z wbudowaną jeszcze do tego w formie microATX... w przyszłości przy stwarza to problemów przy rozbudowie takiego komputera. Rozumiem że był to przykład, ale dla Zdunex'a lepsza będzie normalna płyta w standardzie ATX

Dysk mógłby być, choć ja jestem zwolennikiem dysków 7200rpm... zmieniłem nie najgorszy dysk w laptopie z 5400 na 7200 i różnice czuć.

Ciekawe jest to kurczowe trzymanie się nVidi Jak ktoś nie korzysta z CUDA to Radeony są lepsze... czemu? Za tą samą sumę $$ mamy wydajniejszego radka niż Geforce ;]
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 22-06-11, 14:12   #7
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

płytę podałem taką jak kupowałem, sam mam n86 i nie ma problemów. a za grafą to radek jak najbardziej - taniej i mocniej.
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 23-06-11, 19:16   #8
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Cytat:
Napisał revtech Zobacz post
płytę podałem taką jak kupowałem, sam mam n86 i nie ma problemów. a za grafą to radek jak najbardziej - taniej i mocniej.
Problemów może nie robi Ale chodzi mi problemy przy rozbudowie zestawu. Prosty przykład - karta grafiki na PCIe zajmuje 2 sloty (Z dobrym chłodzenie). Więc zostaje 1 slot PCI... przypuśćmy że dokupiona będzie lepsza karta muzyki i już zacznie brakować slotów. A kiedyś może zachcę się karty TV... i problem.
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 23-06-11, 20:42   #9
UFO
VIP
 
UFO's Avatar

 
Zarejestrowany: 05.12.05
Model: Najlepszy!
Posty: 1,315
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Cytat:
Napisał Rino Zobacz post
Problemów może nie robi Ale chodzi mi problemy przy rozbudowie zestawu. Prosty przykład - karta grafiki na PCIe zajmuje 2 sloty (Z dobrym chłodzenie). Więc zostaje 1 slot PCI... przypuśćmy że dokupiona będzie lepsza karta muzyki i już zacznie brakować slotów. A kiedyś może zachcę się karty TV... i problem.
Znam ten ból.. sam jestem w takiej sytuacji.
Dlatego jestem tego samego zdania.
UFO is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 24-06-11, 13:32   #10
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Skoro redeon będzie lepszy to proszę o propozycje jakiegoś, no i jak wyżej opisano mam katrę dźwiękową i TV i chciałbym je zachować, więc trzeba rozejrzeć się za inną płytą.
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 24-06-11, 19:02   #11
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

jeszcze ewentualnie grafę taką, sam kupuję w następnym tygodniu
http://techplanet.pl/produkty/karty-...-10r,7296.html

i najlepiej zestaw sobie składaj na phenom i radeon.
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 25-06-11, 17:14   #12
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

A co myślicie o tym: http://www.x-kom.pl/p/55801-komputer...00-dvd-rw.html ??
(płyta ATX)
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."

Ostatnio edytowane przez ZduneX25 : 25-06-11 o 17:29.
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 25-06-11, 17:52   #13
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

procek słaby, cienki zasilacz, mały dysk, nienajszybsza pamięć i brzydka obudowa
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 25-06-11, 18:15   #14
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

No dobra to porzucam kartę TV i dźwiękową (zintegrowana da radę) i kupuję to:

http://allegro.pl/phenom-ii-x4-965-a...671083749.html (taki jak w drugim poście, ale ten jest dostępny, bo tamten zestaw już nie | trochę droższy)
http://allegro.pl/dysk-hdd-seagate-1...672858109.html (taki jak w drugim poście)
http://allegro.pl/okazja-coolermaste...670511189.html (taki jak w drugim poście, ale ten jest dostępny, bo tamten już nie | troche tańszy)

Problem z obudową, bo nie jest już dostępna, a przedmiotach tamtego sprzedawcy nie ma nawet podobnej..
już znalazłem: http://allegro.pl/dla-overlockerow-i...676594997.html
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."

Ostatnio edytowane przez ZduneX25 : 25-06-11 o 18:24.
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 26-06-11, 13:22   #15
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

tylko kup od razu grafikę bo ja tą wbudowaną zajechałem i mi się cały zestaw męczy..
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 26-06-11, 23:15   #16
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Cytat:
Napisał revtech Zobacz post
tylko kup od razu grafikę bo ja tą wbudowaną zajechałem i mi się cały zestaw męczy..
Tak z ciekawości Jak rozumieć zajechałem ;]? Usmażyłeś tego biednego GF?

Ja bym zaproponował inaczej... wyjdzie drożej ale wg mnie lepiej na przyszłość...

Płyta

Pamieć ram to około 120zł za rodzime Goodramy 4GB a 2GB co raczej wystarcza przy W7 To około 70zł.

Procek jak drugim poście to koszt ok 400zł.

W sumie wychodzi o góra o 100 więcej ale na płycie mamy więcej miejsca i większe możliwości rozbudowy i CrossFire skoro ma być grafa od AMD

Co do grafiki to ja nie tak dawno upolowałem nówke HD5570 za 200zł z przesyłką... wydaje mi się lepszym rozwiązaniem niż 4670. Choć w sumie to teraz ciutke podrożały :/

Ostatnio edytowane przez Rino : 26-06-11 o 23:18.
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-06-11, 17:06   #17
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Rino, przegrzewa się, komp się wyłącza, paski na ekranie mi wyskakują. Od pół roku się zbieram do kupienia grafy i w końcu nadszedł ten wielki moment
jeszcze przy okazji ram - http://allegro.pl/corsair-vengeance-...html?source=oo
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-06-11, 23:20   #18
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Cytat:
Napisał revtech Zobacz post
Rino, przegrzewa się, komp się wyłącza, paski na ekranie mi wyskakują. Od pół roku się zbieram do kupienia grafy i w końcu nadszedł ten wielki moment
jeszcze przy okazji ram - http://allegro.pl/corsair-vengeance-...html?source=oo
Trzeba było dopomóc dobrym chłodzeniem Pomalutku to tu się składa komp o nie najgorszych parametrach ale chyba z kwoty podanej w I poście nici
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-06-11, 01:14   #19
Pat_Net
Szalony MotoManiak
 
Pat_Net's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.04.05
Model: Moto Defy / Samsung I5700
Posty: 937
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Moze cos takiego?

http://allegro.pl/gracz-phenom-ii-95...669111562.html
__________________
Pat_Net is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 01-07-11, 18:02   #20
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

@Rino jak napisałeś to już tamta była zamówiona, ale z dopłatą 20 zł zamienili na m4n68t-m le v2, bo dzwnił przed wysyłką, że dostali nowszy model i, że jest kompaktybilny z resztą zamówionych rzeczy.

Mam dwa pytania:
1) czy na tej płycie jest ważne jak zamontuję chłodzenie procesora? chodzi mi o to czy zatrzaskiem do góry, w dół czy to bez różnicy?
2) montując płytę w obudowie dawać podkładki pod te kołki dystansowe czy pod same śróbki? (moja stara płyta była na plastikowe wpinki)
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."

Ostatnio edytowane przez ZduneX25 : 01-07-11 o 18:06.
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 02-07-11, 15:16   #21
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Cytat:
Napisał ZduneX25 Zobacz post
@Rino jak napisałeś to już tamta była zamówiona, ale z dopłatą 20 zł zamienili na m4n68t-m le v2, bo dzwnił przed wysyłką, że dostali nowszy model i, że jest kompaktybilny z resztą zamówionych rzeczy.

Mam dwa pytania:
1) czy na tej płycie jest ważne jak zamontuję chłodzenie procesora? chodzi mi o to czy zatrzaskiem do góry, w dół czy to bez różnicy?
2) montując płytę w obudowie dawać podkładki pod te kołki dystansowe czy pod same śróbki? (moja stara płyta była na plastikowe wpinki)
Ad.1 Bez różnicy. Jeśli mówimy o boxowym chłodzeniu

Ad.2 Tylko pod śrubki.
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 02-07-11, 19:49   #22
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Dzięki.

Do którego złącza podłączać zasilacz: ATX12V czy EATXPWR czy może do obu sprzęt taki jak w moim przed ostatnim poście?


___________
Written with Tapatalk on GT540
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 03-07-11, 00:46   #23
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

EATXPWR to oznaczenie złącza 20 + 4 pin. Te 4 dodatkowe piny należy podłączyć wraz z wtyczką 20pinową tylko i wyłącznie z nią!

ATX12V podpinamy do złącza 4pinowego które zazwyczaj znajduję się w okolicach procesora. Musi być podpięte.
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 03-07-11, 11:29   #24
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Teraz nie wykrywa dysku i napędu, taśma IDE: niebieska końcówka w płycie głównej, szara w dysku i czarna w napędzie. Dysk i napęd ustawione na master. W biosie załadowane domyślne ustawienia, tylko bootowanie ustawiłem na cd-rom.

Dysk z poprzedniego kompa 120gb, bo nowy nie doszedł jeszcze.


___________
Written with Tapatalk on GT540
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 03-07-11, 12:26   #25
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Cytat:
Napisał ZduneX25 Zobacz post
Teraz nie wykrywa dysku i napędu, taśma IDE: niebieska końcówka w płycie głównej, szara w dysku i czarna w napędzie. Dysk i napęd ustawione na master. W biosie załadowane domyślne ustawienia, tylko bootowanie ustawiłem na cd-rom.

Dysk z poprzedniego kompa 120gb, bo nowy nie doszedł jeszcze.

Skoro na jednej taśmie to dysk musi być master a napęd na slave. Kolorami wtyczek się nie przejmuj. Nie jest to ważne
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 03-07-11, 13:55   #26
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Dzięki :-) właśnie instaluje się system.


___________
Written with Tapatalk on GT540
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 03-07-11, 23:03   #27
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

I taka porada, jak będziesz miał nowy dysk poprawnie ustaw go w biosie. Dużo osób ustawia dyski SATA jako emulacja ATA, chodzi to dobrze, często nawet nie potrzeba dodatkowych sterowników ale jest wolniejsze. A przy dysku SATA II nie tyle czuć co widać różnice przy kopiowaniu plików ;]
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 07-07-11, 21:03   #28
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Mam jeszcze mały problem, karta dźwiękowa VT1708S, głośniki podłączyłem tak:
w różowy - żółte wejście
w zielony - zielone wejście
w niebieski - czarne wejście
na testach wszystko cacy, ale jak odtwarza muzykę to tylko na lewym przednim, prawym przednim i subwooferze..
w WMP jako domyślne urządzenie dałem: VIA High Definition Audio, bo zanim zmieniłem było wybrane 'domyślne urządzenie odtwarzania'
inna sprawa, przykładowo komunikatory internetowe odtwarzają dźwięk tylko na środkowym głośniku, tylne działają tylko przy testowaniu, na filmach nie testowałem jeszcze
Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć)
Click image for larger version

Name:	sound.jpg
Views:	70
Size:	115.2 KB
ID:	19266  
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 07-07-11, 23:47   #29
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

Ja u siebie miałem podobny problem... i obszedłem go dość prosto ;] Mam zestaw 5.1 ale w opcjach ustawiony 7.1... i działa bez problemu.
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 08-07-11, 12:37   #30
ZduneX25
Vip Themer
 
ZduneX25's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Neo V
Posty: 1,590
Send a message via MSN to ZduneX25
Odp: Komputer stacjonarny do 1300zł

U mnie to nie podziałało.
__________________
Z.d.u.n.e.X's Stuff: Personal Site | My skins

"Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it, because nobody else will."
ZduneX25 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)
 
Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post
"Nowy" komputer padł... :( hardsql Komputery & elektronika 19 10-09-11 17:32
Komputer na następne 5-6 lat ;) Wodzu_91 Co wybrać... 14 31-01-10 12:40
Pancerny komputer na rękę - Parvus Zypad WR1100 krygo Archiwum 3 15-03-09 23:06
Era Era Domowa!!!! stacjonarny za 20zl/mies!!!! [email protected] Archiwum 6 26-10-06 14:02



Powered by vBulletin Version 3.7.3
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. | PL Lang: MaTraX.NET | Icons: Rokey.net | Sponsor plikowni: OVH.pl
vBulletin Style by: kreativfantasy.com

Part of Livepoint, Michael Skweres
Best since 2000 © by MaTraX.NET