Fototekstura.pl
forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Telefony > Motorola > Seria Axxx

Seria Axxx Dyskusje na temat modeli serii Axxx oraz:

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Old 10-12-04, 11:50   #1
lukasz09
Moto Pisacz
 
lukasz09's Avatar
 
Zarejestrowany: 10.12.04
Model: mpx200
Posty: 32
Temat o mapach. Szukam etc...

Yo! Mam taki problem:
szukam map GPS do programu nhGPS i nie wiem skąd je zdobyć. Przeszukałem chyba cały internet i NIC... Czy ten program potrafi wskazać mi drogę, którą mam jechać?[/quote]
__________________
http://dziecineostrady.prv.pl nie dzieciom neostrady
lukasz09 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Fototekstura.pl - fotografia magazyn
Old 10-12-04, 11:51   #2
jepetto
MotoManiak
 
Zarejestrowany: 13.10.03
Model: A925
Posty: 560
Send a message via AIM to jepetto
Mapy masz w nhgps download map
jepetto is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 10-12-04, 14:06   #3
mrbohen
Junior
 
mrbohen's Avatar
 
Zarejestrowany: 02.12.04
Posty: 27
programik ściągnie ci mapke. funkcja download map
niestety z tego co wiem to nie pokieruje cie do celu a tylko pokarze twoją pozycje na mapie.
mrbohen is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 10-12-04, 14:51   #4
Hex
Bywalec
 
Hex's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.03.04
Model: MDA III, A925
Posty: 192
Send a message via AIM to Hex
Nhgps nie wskaże ci drogi. Obsługuje on pliki graficzne (np. jpg) - nie potrafi sam rozpoznać trasy zaznaczonej linią... Może umożliwia to inny soft dostępny w sieci...

Mapy - polecam www.pilot.pl - sam zrobiłem korzystając z tej strony mapke mojego miasta i okolic - a kalibracja po wrzuceniu jest banalnie prosta...
__________________
profil na digart:
http://www.digart.pl/pokaz.lista.php?userid=hex
Hex is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 12-12-04, 21:23   #5
studzin
Junior
 
studzin's Avatar
 
Zarejestrowany: 12.12.04
Model: Tczew
Posty: 1
Witam.
Mam program "Mapa Polski 2003" firmy Cartall, czy nie da sie wyciągnąć map i przekonwertować do formatu jpg???? Ile by ważyła mapa całej Polski???
studzin is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-12-04, 00:34   #6
puker
User Gold

 
Zarejestrowany: 29.11.04
Model: A1000, A925, A920, XDA,
Posty: 1,073
Cytat:
Originally posted by studzin@12/12/04-22:23
Witam.
Mam program "Mapa Polski 2003" firmy Cartall, czy nie da sie wyciągnąć map i przekonwertować do formatu jpg???? Ile by ważyła mapa całej Polski???
[snapback]74768[/snapback]
Przetrzepałem atlasy drogowe Europy 2002 i Polski 2002 na CD. Nie pamiętam już gdzie je kupiłem, ale na płytach są mapy całej Polski w gifach - waży to 26 Mb i są dobre. Mapy miast mam również z atlasu Polski pilota z płyty CD - można też zeskanować z kartek w 200-300 dpi. Od 2003 roku polscy producenci zapisują mapy w plikach, których nie otworzysz tak łatwo - chyba że będziesz robił zrzuty ekranowe i sklejał albo kombinował (czytaj - używał odpowiedniego programu, który przeczyta kazdy plik graficzny).
janmarek
puker is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 14-12-04, 15:02   #7
maro
Moto Pisacz
 
maro's Avatar
 
Zarejestrowany: 12.02.04
Model: T722i, A925, e616V
Posty: 65
Send a message via AIM to maro
.... a nie ma ktoś z Was planu Krakowa "pod ręką"??
__________________
pzdr
maro
maro is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 14-12-04, 19:44   #8
kalicki
Junior
 
Zarejestrowany: 14.12.04
Posty: 2
Czesc! A co to jest i gdzie to jest ;-) z gory dzieki ;-) nhgps download map
kalicki is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 14-12-04, 21:44   #9
SzacH
Moto Pisacz
 
SzacH's Avatar
 
Zarejestrowany: 08.11.04
Model: Z8
Posty: 47
Cytat:
Originally posted by studzin@12/12/04-22:23
Witam.
Mam program "Mapa Polski 2003" firmy Cartall, czy nie da sie wyciągnąć map i przekonwertować do formatu jpg???? Ile by ważyła mapa całej Polski???
[snapback]74768[/snapback]

W Mapie Polski firmy Cartall w zakładce [Pliki] jest opcja [Zrzuć do pliku]. Za jej pomocą zapiszemy zawartość naszej mapy aktualnie wyświetlanej na ekranie tyle ze w formacie *.bmp Zrobić można kilka zrzutów w odpowiedniej skali i "skleić " jakimś programem graficznym po czym przekonwertować na *.jpg (z racji wagi pliku *.bmp) i jeszcze tylko kalibracja. Mapa GOTOWA!
SzacH is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 14-12-04, 22:11   #10
MarQS
Junior
 
Zarejestrowany: 11.12.04
Posty: 15
Cytat:
Originally posted by SzacH@14/12/04-22:44
W Mapie Polski firmy Cartall w zakładce [Pliki] jest opcja [Zrzuć do pliku]. Za jej pomocą zapiszemy zawartość naszej mapy aktualnie wyświetlanej na ekranie tyle ze w formacie *.bmp Zrobić można kilka zrzutów w odpowiedniej skali i "skleić " jakimś programem graficznym po czym przekonwertować na *.jpg (z racji wagi pliku *.bmp) i jeszcze tylko kalibracja. Mapa GOTOWA!
[snapback]75438[/snapback]
Dokładnie właśnie tak dzisiaj robiłem mapę kujawsko-pomorskiego (1:150.000).

Witam krajana

ale wiedzę że będę musiał poszukać mapy z 2002 żeby się nie męczyć w sklejanie tych ekranów
MarQS is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 15-12-04, 18:17   #11
Vonda
Junior
 
Zarejestrowany: 08.12.04
Posty: 13
WItam !

Na pewno wielu z Was "tworzyło" sobie mapy własnych miast , regionów, kraju ...
Może by się tym podzielić ?
Sam się przymierzam do zeskanowania mapy Karkowa /to do "maro" ;-)/ Na rzaie zeskanowałem plan w całości - ale czarno biały - ~8MB w jpg po silnej kompresji ... dobrze na takim widać trasę /czerwona linia/ ale ładuje się toto długo no i nie ten efekt jak się komuś pokaże ;-)) tak więc planuję Kraków w kawałkach ...jak rozumiem programik będzie sobie automatycznie przełączać ?
I prośba o radę - w jakiej jakości skanować żeby nie zapchać sobie całej karty ? 200 dpi ? 16 kolorów ? Podzielcie się doświadczeniami ... a jak ustawić żeby mając ten sam obnszar na dwóch mapach - jednej dokładniejszej ale obejmującej mniejszy obszar - program sam się przełączał odpowiednio ? jak taką mapkę zapisać żeby wiedział która jest dokładniejsza ???


Podsumowująć - ma ktoś mapę Poslki w jakiejś "uczciwej" dokładności ? - poproszę itd itp ...
Pzdr
Vonda is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 15-12-04, 21:03   #12
MarQS
Junior
 
Zarejestrowany: 11.12.04
Posty: 15
Vonda

Ja póki co korzystałem z danych zawartych w AUTOATLASie POLSKI 2003 (cartell)

sposób opisany jest wyżej - czyli korzystając z opcji ZRZUĆ DO PLIKU. A potem poszczególne pliki łączyłem w Corelu. a na końcu export do formatu JPG.

mapa która sobie na razie przygotowałem jest w skali 1:150.000. - czyli dokładność bardzo dobrego atlasu samochodowego.
Pliczek wynikowy JPG wazy ok 1,8 MB. Mapa ma wymiary 92cm x 56 cm - czyli całkiem sporo - obejmuje swoim zasięgiem byłe województwa włocławskie, płockie i kawałek łódzkiego (bo tu się poruszam zawodowo)

Dzisiaj przetestowałem działenie i motka się szybko ładnie zfixowała. usawiłem punkty kontrolne i ładnie wszystko działało - tylko baterie (obie) zżarło tak masakrycznie szybko, że A925 nie wytrzymała mojego dnia pracy

A skoro ktoś napisał wyżej, że przed 2002 nie blokowano danych w takich atlasach to musze poszukać takiej wersji (gdzieś miałem na jakimś CD) i wyeksportować z niej całą mapę, a nie męczyć się w sklejanie kawałków.
MarQS is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 15-12-04, 21:21   #13
puker
User Gold

 
Zarejestrowany: 29.11.04
Model: A1000, A925, A920, XDA,
Posty: 1,073
Mapę Krakowa znalazłem kiedyś na http://mapy.wrotamalopolski.pl/Defau...x?gmina=krakow. Waży toto circa 2,5Mb jpg. Generalnie mapy drogowe i miast znajdziesz w każdym atlasie drogowym, dobrze jeśli jest z CD - stacje benzynowe, empiki. Możesz wydłubać mapy i plany z CD lub zeskanować z kartek - 200-300 dpi. Zeskanowane lepiej wychodzą, ale to rzecz gustu. Mapy z atlasu drogowego Polski (Pilota) są tzw. uczciwej dokładności, jeśli pisze na nim, że są zgodne z GPS albo, jeśli posiadają siatkę geo. Dane geo można też ustalić programem "find the place" http://per.nitro.dk/gps.zip.
Program nie przełączy się sam, jeśli dwie mapy mają te same obszary danych - przełączenia ich musisz dokonać ręcznie.
Program przełączy się sam, jeśli mapy mają różne obszary danych - opcja auto switch map.
To tyle na razie.
janmarek
puker is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 16-12-04, 15:37   #14
baggio
Junior
 
baggio's Avatar
 
Zarejestrowany: 15.12.04
Model: A925
Posty: 5
Send a message via ICQ to baggio Send a message via MSN to baggio
znalazlem pare mapek miast -> sa w formacie .pdf. mam nadzieje ze sie przydadza :

-- > Gliwice.zip
--> Jaworzno
--> Katowice
--> Mysłowice
--> Piekary Śląskie
--> Sosnowiec
--> Tarnowskie Góry
--> Tychy
--> Wodzisław Śląski
--> Zabrze

pzdr
baggio is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 16-12-04, 16:05   #15
Vonda
Junior
 
Zarejestrowany: 08.12.04
Posty: 13
Cytat:
Originally posted by baggio@16/12/04-16:37
znalazlem pare mapek miast -> sa w formacie .pdf. mam nadzieje ze sie przydadza
[snapback]76134[/snapback]


Mapy bardzo ciekawe ... szkoda tylko, że bez danych geograficznych ; GPS ;-(
Ciężej będzie skalibrować ...
POza tym pytanie na ile są dokładne - niestety nie bardzo mam jak sprawdzić .. nie mam za blisko do żadnej z tych miejscowości - może ktoś ze ląska by się pokusił ???

Wg kilku prób jakie podjąłem wystarczy je skonwertować do jpg w rozdzielczości 200 dpi co przy silnej kompresji dało przy mapce np Wodzisławia 120kb ...

I pytanko nie związane ...
Jak się zainstaluje w nhGP jakąś mapkę a potem chce się ją wywalić z listy to jak ??? bo jakoś nimogę znaleźć ...
Vonda is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 16-12-04, 18:06   #16
puker
User Gold

 
Zarejestrowany: 29.11.04
Model: A1000, A925, A920, XDA,
Posty: 1,073
I pytanko nie związane ...
Jak się zainstaluje w nhGP jakąś mapkę a potem chce się ją wywalić z listy to jak ??? bo jakoś nimogę znaleźć ...
[snapback]76145[/snapback]
[/quote]

Bardzo proste - w menu map jest opcja delete - tapiesz yes tylko jeden raz, jeśli chcesz ją tylko usunąć z listy lub drugi raz, jeśli chcesz ją całkiem skasować. Jest tylko jeden haczyk: jeśli mapa jest na liście i nie chce się otworzyć, ale ją wcześniej usunąłeś z karty, np. desk suitą lub qfilemanem lub stosując adapter USB, to w menu map wybierasz tą mapę, bez względu na info o błędzie, następnie delete i po ptokach.
janmarek
puker is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 16-12-04, 18:25   #17
damig
Junior
 
Zarejestrowany: 15.12.04
Posty: 3
W jaki sposób mogę wyeksportować (skopiować) skalibrowane mapki z nhGPS? szukałem w katalogu tam gdzie on jest zainstalowany, ale nie mam pojęcia jak np. skopiować znajomemu SKALIBROWANĄ mapkę, albo chociażby w jakim formacie jest ona zapisana...
damig is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 16-12-04, 21:35   #18
puker
User Gold

 
Zarejestrowany: 29.11.04
Model: A1000, A925, A920, XDA,
Posty: 1,073
W katalogu d:\Media files\document\nhgps jest plik unfiled.gpx (lub o nazwie jaką sam nadasz), w którym zapisane są dane skalibrowanych map. Jesli podejrzysz ten plik np. w total commanderze, to zobaczysz tam coś ciekawego. Dając koledze mapę musisz też dać ten plik.
janmarek
puker is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 17-12-04, 11:17   #19
maro
Moto Pisacz
 
maro's Avatar
 
Zarejestrowany: 12.02.04
Model: T722i, A925, e616V
Posty: 65
Send a message via AIM to maro
No dobra, nie doczekalem sie na mapke Krakowa , a mialem pod reka kompa, Cartalla i chwile czasu . Cos z tego wyszlo, a co to jest warte - ocencie sami (tyczy sie glownie krakusow :P ) - ja jeszcze nie testowalem na kom.
BTW http://mapy.wrotamalopolski.pl - fajna stronka i niezle mapy ale jakos nie mogę sie doszukac mozliwosci ścianięcia ktorejs....

Plik skompresowany w jpg wazy ok 2,2MB
BTW czemu nie mogę go zamieścic na forum w postaci załącznika?? Dodaje zalacznik, a pozniej robi sie po prostu biały ekran?


Ponizej plik - mozna dociac i mocniej skompresowac - w miare potrzeb, tak aby zmniejszyc wielkosc tego pliku.

plan krakowa
__________________
pzdr
maro
maro is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 17-12-04, 15:28   #20
puker
User Gold

 
Zarejestrowany: 29.11.04
Model: A1000, A925, A920, XDA,
Posty: 1,073
Maro!!!
Nie irytuj się - podesłałbym każdemu mapkę, ale moja radiówka jest cienka albo mój dostawca netu, wymieniając huby i nadajniki na nowe, zapomniał zmienić ustawienia. Monitowałem go, ale coś olewa - przed świętemi pójdę do niego chyba z granatem albo nasikam na progu jego firmy.
Ale do rzeczy - dokładną mapę Krakowa ściągnąłem właśnie z wrót mołopolski b. dawno temu, jak dostałem motkę - nie pamiętam już jakiej opcji użyłem. Podeślę Ci moją - podaj maila i będę próbował ją przecisnąć - może uda się. To nie jest tak, że nie chcę dzielić się z innymi - w końcu nie po to odwiedzam forum.
Pozdrawiam.
janmarek
puker is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 17-12-04, 15:34   #21
Vonda
Junior
 
Zarejestrowany: 08.12.04
Posty: 13
Cytat:
Originally posted by puker@17/12/04-16:28
Maro!!!
dokładną mapę Krakowa ściągnąłem właśnie z wrót mołopolski b. dawno temu, jak dostałem motkę - nie pamiętam już jakiej opcji użyłem. Podeślę Ci moją - podaj maila i będę próbował ją przecisnąć - może uda się. To nie jest tak, że nie chcę dzielić się z innymi - w końcu nie po to odwiedzam forum.
Pozdrawiam.
janmarek
[snapback]76503[/snapback]
A może by tak raz a dobrze ;-))?
Wrzuć na ftp'a Haintz'a /jeśli się zgodzi ;-)/ - patrz: http://aneta.art.pl/bubu/forum/index.php?showtopic=71 a wszyscy skorzystamy ;-))
Pzdr

Cytat:
Originally posted by puker@16/12/04-19:06
Jest tylko jeden haczyk: jeśli mapa jest na liście i nie chce się otworzyć, ale ją wcześniej usunąłeś z karty, np. desk suitą lub qfilemanem lub stosując adapter USB, to w menu map wybierasz tą mapę, bez względu na info o błędzie, następnie delete i po ptokach.
janmarek
[snapback]76190[/snapback]
I właśnie z tym miałem problem - władowałem jedną mapkę dwa razy ... raz jako gray 8bpp - nie poszła .. potem 2bpp - wtedy weszła ... tyle, ze przy pierwszej opcja delete była nieaktywna .. ale juz jest OK ;-) - dzięki

Ostatnio edytowane przez Mrider : 25-06-05 o 00:59.
Vonda is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 17-12-04, 21:54   #22
maro
Moto Pisacz
 
maro's Avatar
 
Zarejestrowany: 12.02.04
Model: T722i, A925, e616V
Posty: 65
Send a message via AIM to maro
puker

Nie irytuję się, zle mnie zrozumiales to bylo w tonie żartobliwym, po prostu zakasalem rekawy .
Jesli do dostawcy netu pojdziesz z granatem to moze Ci pozostac tylko GPRS, nie warto .
A na powaznie: jesli Ci sie uda wyslac mapke to swietnie - potestujemy, moze wrzuc ja po prostu na forum bo pewnie faktycznie znajdzie sie paru chetnych .

BTW testowal ktos moja? Ja to moze zrobie jutro, z tego co sprawdzilem to w tym rozmiarze (tj 2.2M "nie wchodzi" jako color 16bpp ale jako color 8bpp po dluuuuugiej chwili mozna ja podziwiac w fonie.

pozdrawiam
__________________
pzdr
maro
maro is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 18-12-04, 00:57   #23
puker
User Gold

 
Zarejestrowany: 29.11.04
Model: A1000, A925, A920, XDA,
Posty: 1,073
Pogadam z adminem, może zajrzy tu, zobaczę. Też zakasam rekawy, uporządkuję swoje mapy, postaram sie przygotować plik .gpx i zobaczę co dalej.
Testowałem też mapkę "maro" - troszkę za małe nazwy ulic, jak się podciągnie zoomem nhGPS-a to pikseloza jest jakby za duża.
Pozdrawiam
janmarek
puker is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 19-12-04, 18:16   #24
wRzoSik
Moto Pisacz
 
wRzoSik's Avatar
 
Zarejestrowany: 17.12.04
Model: Motorola V635
Posty: 42
powiedzcie mi jak zkalibrowac taką mapke jak to jest wrzucam jpg-a kawalek mapki mojego misata i co jak mam to skalibrować?
__________________
Moja Historia z Motorolą -> A925 -> Mpx200 -> E1 -> Teraz Motorola V635 !!! Motorola Roolz!!!
wRzoSik is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-12-04, 09:21   #25
N.W.C.
Junior
 
Zarejestrowany: 24.12.04
Model: A925
Posty: 3
Thumbs down

Witam! Mam ogromną prośbę do was. Mianowicie potrzebuję mapki-planu miasta Ostrowiec Świętokrzyski. gdyby ktoś był w stanie owy plan zrobić na moją motkę tak aby wszystko działało poprawnie jestem w stanie zapłacic, co do ceny byśmy się dogadali. i przydała by się jeszcze mapa Polski. a i mam pytanko może gdzieś to już na forum było, ale jak narazie sie nie spotkalem z tym czy wkońcu da sie tak zrobić żeby ten [ocenzurowano]ny gps zaprowadził mnie sam do domu ??
Pozdrawiam
N.W.C. is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-12-04, 11:53   #26
lukasz09
Moto Pisacz
 
lukasz09's Avatar
 
Zarejestrowany: 10.12.04
Model: mpx200
Posty: 32
Mapkę masz w załączniku (ale niestety tylko taką udało mi się znaleźć). Do ciebie należy tylko... kalibracja nhGPSem (co jest opisane na forum).

Pozdrawiam!
__________________
http://dziecineostrady.prv.pl nie dzieciom neostrady
lukasz09 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-12-04, 14:30   #27
bigstach
 
bigstach's Avatar
 
Zarejestrowany: 24.11.04
Model: v3 p910i 8800 mda pro
Posty: 508
Send a message via AIM to bigstach
tu masz link do strony gdzie jest cała polska(ostrowiec świętokrzyski też)
www.pilot.pl
bigstach is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-12-04, 15:48   #28
N.W.C.
Junior
 
Zarejestrowany: 24.12.04
Model: A925
Posty: 3
Plan Ostrowca z www.pilot.pl mam, ale chodzi mi o taki dokładny z wszystkimi nazwami ulic ;] taki ładniejszy niż ten z pilota ;] ale dzięki za fatyge pozdrawiam
N.W.C. is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-12-04, 16:10   #29
mcgregor99
Junior
 
mcgregor99's Avatar
 
Zarejestrowany: 09.12.04
Posty: 18
Cytat:
Originally posted by N.W.C.@28/12/04-16:48
Plan Ostrowca z www.pilot.pl mam, ale chodzi mi o taki dokładny z wszystkimi nazwami ulic ;] taki ładniejszy niż ten z pilota ;] ale dzięki za fatyge pozdrawiam
[snapback]80500[/snapback]

A czy to znasz ?

http://ostrowiec-sw.pl/?b=cp


Ja na podstawie podobnego planu zrobiłem sobie mapkę mojego miasta do gps....
mcgregor99 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-12-04, 10:11   #30
N.W.C.
Junior
 
Zarejestrowany: 24.12.04
Model: A925
Posty: 3
Post

Cytat:
Originally posted by mcgregor99@28/12/04-17:10
A czy to znasz ?

http://ostrowiec-sw.pl/?b=cp
Ja na podstawie podobnego planu zrobiłem sobie mapkę mojego miasta do gps....
[snapback]80520[/snapback]
OK dzieki Ci bardzo o takom mapke mi chodzilo tylko teraz znowu mam problem bo niewiem jak jom przerobic zeby w gps chodzila ;] pozdrawiam

Ona składa się z ok.100 kawałków jak zrobić żeby ją wgrac w gps?? Pomóżcie bo niebardzo znam się na tych sprawach a chciałbym mieć sprawny gps. Z góry dzięki. Pzdr.
N.W.C. is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)
 
Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post
[plus] na temat NowyPlus xx sgun Archiwum 3 04-11-05 07:24
Wiadomości na temat procesorów PiCeK999 Archiwum 3 09-06-05 13:55
Temat tmkzik Forum - ogłoszenia, problemy 2 16-10-04 19:41
V500 Temat sms w v500 Gyc Archiwum 7 19-03-04 20:13



Powered by vBulletin Version 3.7.3
Copyright © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. | PL Lang: MaTraX.NET | Icons: Rokey.net | Sponsor plikowni: OVH.pl
vBulletin Style by: kreativfantasy.com

Part of Livepoint, Michael Skweres
Best since 2000 © by MaTraX.NET