Fototekstura.pl
forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Telefony > Motorola > Seria Axxx > Archiwum

Archiwum Archiwalne wątki, gdzie rozmowa się zakończyła. Jednak warto tutaj zaglądać

 
 
Narzędzia wątku
Old 06-12-05, 17:44   #1
everton
Junior
 
Zarejestrowany: 06.12.05
Posty: 3
Exclamation Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Witam,
Pisze w zwiazku z bardzo niestandardowym problemem. Otóż mieszkam we Wrocławiu gdzie od jakiegoś czasu ERA ma postawiła UMTSa i zaczęły się problemy z A925. Telefon notorycznie gubi zasięg, a w zasadzie nie gubi tylko go non stop szuka. Co chwilę kułko zasięgu robi się szare, telefon szuka sieci, zakłucając wszystko na około, znajduje zasięg, po czym od nowa szuka baterię żre przez to jak smok oraz w czasie kiedy szuka i jeszcze nie znajduje nie idzie się do mnie dodzwonić. Nie jest to usterka telefonu bo testowałem dwie karty ERA i jedną Heyah i to na dwóch telefonach A925 i dzieje się dokładnie tak samo !!! Żeby było śmieszniej wsadzając karty Orange lub Plus problem ten nie występuje !!! Wygląda to tak jakby telefon szukał UMTSa non stop, choć z tego co mi wiadomo to konkurencja w moim miescie tez juz go ma. Czy ktoś ma jakiekolwiek pojęcie lub pomysł co jest grane??? Czy w innych miastach ktoś spotkał się z czymś takim? Dzwoniłem do tych pajaców z Ery i albo gadają pierdoły, albo robią z człowieka głupka, więc od nich się nie dowiem...
everton is offline  
Fototekstura.pl - fotografia magazyn
Old 06-12-05, 18:24   #2
Mr Q
MotoManiak
 
Mr Q's Avatar
 
Zarejestrowany: 07.04.05
Model: A925+SD 1GB+Ext.GPS Ant.
Posty: 517
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Wyłącz w telefonie UMTS, to problem prawdopodobnie zniknie.
Mr Q is offline  
Old 06-12-05, 18:54   #3
everton
Junior
 
Zarejestrowany: 06.12.05
Posty: 3
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Dzieki za rade, ale wylaczenie UMTS nie jest takie proste przeciez.
Poza tym dlaczego wszystko jest ok w innych sieciach?
everton is offline  
Old 06-12-05, 20:57   #4
$ROGAL$
Teleelemele ;p
 
$ROGAL$'s Avatar
 
Zarejestrowany: 06.02.05
Model: MDA Vario + Samsung OMNIA
Posty: 2,937
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Cytat:
Napisał everton
Dzieki za rade, ale wylaczenie UMTS nie jest takie proste przeciez.
Poza tym dlaczego wszystko jest ok w innych sieciach?
Wylaczenie UMTS jest bardzo proste Poszukaj na forum o "testcmdui" i wszystko bedzie jasne
__________________
"inwektywy to broń obosieczna. W razie chybienia wracają do nadawcy..." :P
$ROGAL$ is offline  
Old 06-12-05, 22:06   #5
Dukes
Bywalec
 
Dukes's Avatar
 
Zarejestrowany: 11.04.05
Model: MDA Compact
Posty: 173
Send a message via AIM to Dukes
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Albo w RadioComm . Co do glubienia zasiegu to wydaje mi sie ze Era sie zacofala i nagle chce postawic UMTS w wszystkich duzych miastach ale wiadomo co sie dzieje jak chce sie szybko . W Plusie i Orange dziala bez najmniejszych problemow (testowalem). Telefon wariuje bo na chwile dostaje zasig UMTS ale po chwili go traci poniewaz widocznie lacze nie jest jeszcze stabilne. Wogole Era ma "slaba jakosc polaczen", np. na telefonach NEC nie dziala GPRS/UMTS w Erze. Poczekaj troche bo moze jeszcze nie ustawili tego porzadnie, moze sie okazac ze za kilka dni bedzie juz dzialac normalnie w co watpie w Erze
__________________
A jednak Motorola Rulez !!! :D
Dukes is offline  
Old 07-12-05, 08:24   #6
Kordi2
Bywalec
 
Zarejestrowany: 22.01.05
Posty: 280
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Ja mam podobny problem z Plusem w wawie. Jak jestem w robocie (13 pietro w biurowcu, czyli normalnie gdzies 20 i dookola zadnych przeszkod naturalnych, odleglosc od Fim Tower jakies 2-3 km), to jest ok., ale wystarczy ze pojade do domu (jakies 2 km dalej 5 pietro w bloku i sporo blokow dookola) i juz cuda sie dzieja ze wskaznikiem zasiegu. Zreszta nie tylko w domu tak mam. Praktycznie w kazdym miejscu wawy to oobserwuje. Szczytem paranoi jest jezdzenie paska zasiegu w obie strony w tramwaju przejezdzajacym obok Fim Tower ...

Krotko mowiac, nasi operatorzy jeszcze sie nie nauczyli obslugiwac tej technologii. Jestesmy 100 lat za murzynami. Taka jest smutna prawda.
Kordi2 is offline  
Old 07-12-05, 10:03   #7
everton
Junior
 
Zarejestrowany: 06.12.05
Posty: 3
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Ok, dzieki za rady. A czekać to chyba faktycznie nie ma na co, bo jak dzwoniłem do tych pajaców (najpierw Heyah, a potem Era, to najpierw mi wciskali kit, że źle sieć wybrałem (sic!), potem, że chyba telefon mam uszkodzony, aż doszli do wniosku, że... tak ma być, że wszystko jest dobrze.
Ale czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem w innym dużym mieście? Czy tylko we Wrocławiu coś spieprzyli?
everton is offline  
Old 07-12-05, 14:15   #8
Dukes
Bywalec
 
Dukes's Avatar
 
Zarejestrowany: 11.04.05
Model: MDA Compact
Posty: 173
Send a message via AIM to Dukes
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Jesli tak ci powiedzieli to ty im powiedz ze "maja zgorym" i jak nie umieja sie poslugiwac UMTS to niech lepiej go wogole nie wprowadzaja
__________________
A jednak Motorola Rulez !!! :D
Dukes is offline  
Old 09-12-05, 13:58   #9
robbo2k
Moto Pisacz
 
Zarejestrowany: 06.02.05
Posty: 38
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Cytat:
Napisał everton
Ok, dzieki za rady. A czekać to chyba faktycznie nie ma na co, bo jak dzwoniłem do tych pajaców (najpierw Heyah, a potem Era, to najpierw mi wciskali kit, że źle sieć wybrałem (sic!), potem, że chyba telefon mam uszkodzony, aż doszli do wniosku, że... tak ma być, że wszystko jest dobrze.
Ale czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem w innym dużym mieście? Czy tylko we Wrocławiu coś spieprzyli?

Siec UMTS ery ma kod 26002 wiec taki sam jak zwykla GSM kazdy telefon bedzie uwazac ze siec 3G jest cool to wejdzmy w nia. Niestety Era wybrala dziadowskie rozwiazanie blokowania kart swoich abonentow wiec telefon dostaje odmowe.
Problem polega na tym ze przy kazdym nowym btsie proboje znow 3G bo a noz tamten byl zepsuty. Dzieje sie tak A835, czy SE 1010.
robbo2k is offline  
Old 09-12-05, 17:30   #10
Mr Q
MotoManiak
 
Mr Q's Avatar
 
Zarejestrowany: 07.04.05
Model: A925+SD 1GB+Ext.GPS Ant.
Posty: 517
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Zauwazylem ze w Warszawie coraz czesciej telefon lapie UMTS (Orange)...
Mr Q is offline  
Old 11-12-05, 12:29   #11
slimone
Junior
 
Zarejestrowany: 12.09.05
Model: Motorola a 925
Posty: 3
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Mam ten sam proplem w Poznaniu z karta heyah gdzies od tygodnia albo dwoch : D
slimone is offline  
Old 11-12-05, 17:28   #12
michaleczek
Junior
 
Zarejestrowany: 23.12.04
Model: N95, V6 maxx
Posty: 7
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Dzieje sie to tak dlatego, ze era nie udostepnia zwyklym uzytkownikom UMTS-u z powodu nie dzialajacych wideo rozmow.Jezeli wlozysz karte z Blueconnecta z wlaczonym UMTS to motka smiga ze hej.Cale koleczko sie pali i nic nie zrywa.Tak wiec trzeba wylaczyc UMTS w motce i bedzie oki.W innych sieciach jest ok dlatego ze Plus ma umts dla zwyklych uzytkowniko, a Orange UMTS dostepny jest tylko na karcie USIM.
michaleczek is offline  
Old 13-12-05, 17:11   #13
TranzX
Junior
 
Zarejestrowany: 14.07.05
Model: MPX 200
Posty: 8
Send a message via AIM to TranzX
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Po pierwsze, UMTS we Wrocku jest w fazie testu, po drugie nigdy jak do tej pory nie zauważyłem, zadnego zjwiska negatywnie wpływającego na zasięg w mojej motce
TranzX is offline  
Old 13-12-05, 19:24   #14
Kordi2
Bywalec
 
Zarejestrowany: 22.01.05
Posty: 280
Odp: Dlaczego nie działają karty ERY we Wrocławiu?

Cytat:
Napisał Syntax
Dobrze chłopak gada dajcie Jemu wódki
Mam aktywne obie usługi i jest problem.
Era ma coś skopane z przydzielaniem nr IP.
Ale znalazłem na to sposób.
Jak się używa Motki jako modem, trzeba włączyć odpowiednie zakresy IP w Zaporze Internetowej, oraz trzeba wymusić podtrzymywanie połaczenia.
a i warto ustawić program, by co jakiś czas puszczał pinga na zakres Ip do UMTS.
Dzieś miałem te zakresy, poszukam i dam znać.
Ooo, nie wiedzialem, ze takie cuda moga w czyms pomoc. A testowales cos takiego z Plusikiem? Bo u mnie tak troche dziwnie sie zachowuje. Zaraz po wlaczeniu modemu jest ok. Potem coraz slabiej chodzi. Az w koncu zeby strony otwierac musze rozlaczyc modem i podlaczyc ponownie i tak w kolko ...
Kordi2 is offline  
Old 17-12-05, 18:15   #15
tomahawk
Junior
 
Zarejestrowany: 28.09.05
Posty: 12
Cool

EVERTON: Od trzech dni mam taki problem jak Ty, tyle że w Krakowie. Co chwila mam zasięg, po czym na chwilę zapalają się wszystkie 3 kreski i nie ma żadnego zasięgu, po czym po chwili znowu wszystkie trzy kreski i pełny zasięg. Oczywiście nie idzie się nigdzie dodzwonić. W sumie to dobrze, że napisałeś o tym na forum, bo już myślałem, że mi komórka siadła, bo była naprawiana, ale przez 2 miesiące działała. Spróbuję wyłączyć UMTS, może pomoże.

Zgadza się .Wystarzczy wyłączyć UMTS'a i telefon odżywa

Ostatnio edytowane przez misiaczekm : 04-01-07 o 16:04.
tomahawk is offline  
 


Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)
 
Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post
[C975] gry 3D dlaczego nie działają?? login55555 Gry i Aplikacje 7 30-10-05 23:13
Kod *nm# w JEDNEJ IDEI nie działa i nie będzie działać tantu Archiwum 15 08-06-05 17:03



Powered by vBulletin Version 3.7.3
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. | PL Lang: MaTraX.NET | Icons: Rokey.net | Sponsor plikowni: OVH.pl
vBulletin Style by: kreativfantasy.com

Part of Livepoint, Michael Skweres
Best since 2000 © by MaTraX.NET