Fototekstura.pl
forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Telefony > Motorola > Seria Wxxx

Seria Wxxx Dyskusje na temat modeli serii Wxxx oraz:

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Old 03-04-10, 22:58   #1
elvis
Moto Pisacz
 
Zarejestrowany: 24.08.08
Model: MB200, V9, 3x W510
Posty: 33
Exclamation W510 problemy z baterią

Witam
Od prawie dwóch lat posiadam motkę w510. Problem pojawił się niedawno, mianowicie telefon sam zaczął wyłączać się w czasie np. rozmowy lub czegokolwiek innego co zużywało więcej prądu niż stan czuwania. Drastycznie również spadł czas pracy na baterii. Przejrzałem forum pod kątem podobnych przypadków, i znalazłem informację o wadach baterii BT50. Po obejrzeniu mojej, okazało się że również spuchła. Zakupiłem więc nową, problemy zniknęły aż po 4 dniach bez ładowania, telefon mając jedną kreskę na wskaźniku, padł. Po włączeniu telefon pracował, jednak wystarczyło spróbować zadzwonić i znów się wyłączał - ewidentnie rozładowana bateria. Na wskaźniku nadal jedna kreska. Telefon w około godzinę (nieco za szybko?) naładował się do pełna i po następnych 4 dniach, znów wyłączył się przy jednej kresce. Teraz już trzeci cykl ładowania minął i czekam na ponowny objaw wyłączenia przy jednej kresce bez sygnalizowania rozładowania baterii... Z aparatem nigdy nie było problemu, soft fabrycznie czysty, najnowszy dostępny R452G_G_08.11.05R. Gdzie szukać problemu?
elvis is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Fototekstura.pl - fotografia magazyn
Old 05-04-10, 16:19   #2
Kwachu
Super Moderator
 
Kwachu's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Posty: 1,523
Odp: W510 problemy z baterią

Masz nowa oryginalna baterie?
Kwachu is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 05-04-10, 18:50   #3
elvis
Moto Pisacz
 
Zarejestrowany: 24.08.08
Model: MB200, V9, 3x W510
Posty: 33
Odp: W510 problemy z baterią

Tak, bateria jest nowa i raczej oryginalna, wygląda identycznie jak stara oryginalna z tą różnicą że data produkcji jest nowsza, hologram etc. wszystko ładnie, a wyłącza na jednej kresce cały czas.
elvis is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 05-04-10, 20:17   #4
Kwachu
Super Moderator
 
Kwachu's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Posty: 1,523
Odp: W510 problemy z baterią

Powinienes zmierzyc jakie jest napiecie na baterii w momencie kiedy juz wylacza tel.
Jesli czas pracy tel. na tej baterii jest ok to raczej jest to tylko kwestja kalibracji tel.
Kwachu is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 05-04-10, 20:30   #5
elvis
Moto Pisacz
 
Zarejestrowany: 24.08.08
Model: MB200, V9, 3x W510
Posty: 33
Odp: W510 problemy z baterią

No właśnie czas pracy jest prawidłowy, tylko telefon nie wskazuje że nateria jest rozładowana... Niestety nie mam drugiego telefonu do którego pasuje ta bateria bo bym tam sprawdził. Teraz bateria jest po kolejnym ładowaniu więc za kilka dni jak będzie się miała ku końcowi to sprawdzę napięcie. Dziękuję za zainteresowanie problemem.
P.S. Co masz na myśli pisząc "kalibracja telefonu"?
elvis is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 05-04-10, 20:32   #6
Kwachu
Super Moderator
 
Kwachu's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Posty: 1,523
Odp: W510 problemy z baterią

Prawidlowe wskazanie stanu baterii i ladowania to kwestia kalibracji tel.
Kwachu is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 05-04-10, 20:34   #7
elvis
Moto Pisacz
 
Zarejestrowany: 24.08.08
Model: MB200, V9, 3x W510
Posty: 33
Odp: W510 problemy z baterią

A daje się coś zrobić w domu odnośnie kalibracji telefonu?
elvis is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 05-04-10, 23:26   #8
Kwachu
Super Moderator
 
Kwachu's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Posty: 1,523
Odp: W510 problemy z baterią

nie ma takiej mozliwosci
Kwachu is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 11-04-10, 15:36   #9
elvis
Moto Pisacz
 
Zarejestrowany: 24.08.08
Model: MB200, V9, 3x W510
Posty: 33
Odp: W510 problemy z baterią

Więc tak: poziom baterii spada na jedną kreskę przy napięciu 3.60~3.65V. Telefon działa normalnie jeszcze przynajmniej jeden dzień, aż tak jak dziś, w momencie kiedy chciałem zadzwonić, gdy nawiązano połączenie, telefon wyłączył się bez ostrzeżenia i "na sztywno" czyli bez logo motoroli. Napięcie przy nawiązywaniu połączenia pływało pomiędzy 3.3 a 3.45V, natomiast w momencie wyłączenia spadło nawet poniżej 3V. Na wskaźniku dalej była jedna kreska. Co z tym robić?
elvis is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 10-05-10, 23:25   #10
Wilson
Moto Pisacz
 
Wilson's Avatar
 
Zarejestrowany: 02.01.09
Model: Motorola V3i
Posty: 40
Odp: W510 problemy z baterią

Prawdopodobnie masz nieoryginalną baterie. Ponad pół roku temu oryginał też mi się wybrzuszył do tego stopnia, że połamało klapkę od baterii. Kupiłem za chyba 15zł drugą baterie. Wygląda identycznie jak oryginalna. Położysz dwie obok siebie i nie odróżnisz oryginalnej. Oczywiście wiem, że to jakaś podróba, ale o dziwo dużo lepsza niż oryginał! Oryginał wytrzymywał mi góra dwa dni przy intensywnym użytkowaniu. To, co teraz mam wytrzymuje ponad 4 dni przy takim samym użytkowaniu. Ale mam ten sam problem, co ty. Tzn telefon nie pokazuje mi rozładowanej baterii tylko po paru dniach na jednej kresce wyłącza się.
__________________

Wilson is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 11-05-10, 09:31   #11
elvis
Moto Pisacz
 
Zarejestrowany: 24.08.08
Model: MB200, V9, 3x W510
Posty: 33
Odp: W510 problemy z baterią

Dziękuję za odpowiedź. Też zacząłem się domyślać jakiejś lewizny, szczególnie że nawet nie zdążyłem wystawić komentarza sprzedającemu na allegro bo już miał zablokowane konto. Myślę nad tym żeby ze starej baterii przełożyć ten fragment ze stykami i jakimś chipem który kontroluje poziom naładowania. Sprawa wydaje się prosta, lutowanie wchodzi w grę bo blaszki idące do akumulatora są na tyle długie że się on nie zagrzeje, a powinno się poprawić wskazywanie naładowania?
elvis is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)
 
Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post
V9 Problemy z baterią Adrian1990 Archiwum 16 27-06-08 00:53
C975 Motorola C975 - problemy w Polsce Nasedo Seria Cxxx 14 18-03-07 12:31
V3 [V3] problemy: BT + NewWalk Archiwum 1 02-03-06 16:52
V360 Problem baterią BT50 - ktoś też tak ma? Kingusienka Archiwum 5 08-02-06 23:36
T722i Problemy z T722i podczas flashowania sgs Archiwum 5 15-07-04 10:53



Powered by vBulletin Version 3.7.3
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. | PL Lang: MaTraX.NET | Icons: Rokey.net | Sponsor plikowni: OVH.pl
vBulletin Style by: kreativfantasy.com

Part of Livepoint, Michael Skweres
Best since 2000 © by MaTraX.NET