Fototekstura.pl
forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Sprzęt komputerowy i nie tylko.. > Komputery & elektronika

Komputery & elektronika Rozmowy związane z komputerami

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Old 13-03-10, 01:56   #1
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
"Nowy" komputer padł... :(

Witam. Ostatnio zakupiłem sobie troche części do PC. Konkretnie to płyte Asus P5B LGA775, P4 2.8 FSB800MHz, Asus GF7600GT, do tego 2x512 ram Hynix i 1 GB OEM, wszytsko DDRII 667Mhz. Ogólnie to po złożeniu nie miałem czasu żeby się tym pobawić i potestować.

Wróciłem do domu, włączyłem kompa, sprawdziłem w biosie tem procesora, pokazywał 90 stopni C. Troche mnie to zdziwiło, ale olałem sprawe, pograłem jakies 2 h w AOEIII i Hitman4, obie gry na full detalach. Przy wychodzeniu z Hitmana w menu pojawił się obraz lekko zielonkawy i komputer zaczął się przycinać. Jednak wyszedłem z gry bez żadnych resetów itp. Pobrałem Sisoft Sandra żeby zobaczyć co z tą temperaturą, pokazywał 76 stopni na XP. Poszperałem w google i znalazłem info że ludzie na boxowym wiatraku mają max 70 stopni w stresie, a ja na pulpicie XP miałem niby 76, a w biosie 90.

Poszukałem wiec informacji na temat nakładania pasty na procka, bo może coś źle zrobiłem?? Okazało się że na taki procek powinno się nakładać paste w postaci kropli, a następnie przygniatamy radiatorem który dociska paste i rozprowadza. Ja zrobiłem to inaczej bo rozprowadziłem po prostu palcem po całej obudowie procesora równomierną warstwę, lecz nie za grubą.

Stwierdziłem że warto zrobić to jeszcze raz, może temperatura spadnie. Wiec rozebrałem kompa, wyciągnąłem procek, oczyściłem ze starej pasy, radiator również. Nałożyłem jak w kazali w google, złożyłem i niestety pojawiły się problemy.

Komputer najpierw wystartował ale nie pojawił się żaden obraz->reset. Potem był obraz ale nie mógł coś wykryć dysku, mam dysk ATA i troszke dłużej to zajmuje kontrolerowi, ale zwykle do 10 sekund->reset. Po resecie wykrył dysk, ale zaraz po tym się wyłączył. Teraz jest tak cały czas, moge wejść do biosu ale też komputer się wyłącza w pewnej chwili. Po kilku takich włączeniach komputer zaczął działać coraz krócej, tzn wyłączał się po ok 3 sekundach. Kiedy troche ostygnie to chodzi dłużej. Momentami dochodziłem do jakiegoś komunikatu o tym że Overclock faild naciśnij F10 lub F12. Niestety zwykle nie udawało mi się nic nacisnąc bo komputer padał. Oczywiście nic nie grzebałem w OC wcześniej. Momentami pojawiały się też zielone kwadraciki na ekranie.

Co o tym sądzicie, co mogło paść, bo raczej coś padło ??
Odłączałem dysk, to samo. Wyjmowałem ramy, to samo. Resetowałem CMOS to samo. Kiedy udawało mi się wejść do Biosu to widziałem w opcjach że procek jest poprawnie wykryty.

Zrobiłem jeszcze taki numer że wyciągnąłem sam procek, aby zobaczyć czy komputer będzie się wyłączać. Chodzi sobie elegancko od 15 minut i nic. Tylko bez procka nic nie moge zrobić niestety. Tak wiec czy możliwe aby procekprocek procek się przegrzał? Czy te zielone kolory w Hitmanie to był poczatek jego końca??
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Fototekstura.pl - fotografia magazyn
Old 13-03-10, 08:44   #2
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Czy aby na pewno założyłeś poprawnie radiator? Głupie pytanie, ale miałem sytuacje u siebie gdzie wyskoczył lekko jeden z kołków mocujących ( przy Pentium D925), mogłem wejść w biosa i po chwili reset, nawet nie dochodził do bootowania systemu i reset. Te procesory bez radiatora grzeją się momentalnie do temperatur rzędu 90'C. Ja to robię zawsze tak że najpierw układam aby w otwory weszły te białe elementy, dociskam je, zabezpieczenia ( czy jak to tam nazwać) przekręcam w pozycje zamkniętą i wciskam na siłę aż usłyszę charakterystyczne dźwięk. Radiator nie powinien się ruszać ani do góry ani na boki.

Artefakty na ekranie to objawy przegrzania, ale częściej przegrzania karty graficznej (w tym wypadku zapewne procesora).

Nie ma żadnych spuchniętych kondensatorów na płycie głównej?
Piszesz że wyjąłeś ramy, piszczał? Bez innego procka, płyty głównej nic nie zrobisz. Karta POST może pomóc tylko na krótka metę, zapewne pokarze 00 i na tym się skończy. Procka ciężko zabić, obstawiał bym że padło coś na płycie.

Jaki w tym zestawie jest zasilacz?
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-03-10, 11:50   #3
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Rino miałeś racje z tym radiatorem. Był nie do końca dociśniętęty, te zatrzaski są kiepskie, a ja nie chciałem dociskac bardziej bo się laminat wyginał. Jak docisnąłem to już się nie wyłącza. Niestety teraz jest taki efekt jak podczas pracy bez procesora. Uruchamia się, ale brak obrazu, poprostu sobie chodzi...

Czyli chyba to płyta padła??

Co do zasilacza to mam HuntKey 300W, wiem że troche słaby, ale poczytałem w necie na temat tej marki i znalazłem kilka recenzji w których wypadły bardzo dobrze. Pozatym ten zestaw teoretycznie pochłania mniej mocy niż mój poprzedni na którym pracowałem 2 lata.

EDIT:
Komputer wstał. Nadal jednak coś jest chyba nie tak.
1. Jak udało mi się go uruchomic to znowu wyskoczył ten komunikat o OC. W Biosie było wszytsko ok, procek wykryty, ram również. Zrobiłem Set Default i Save. Po naciśnieciu Save pojawił się komunikat czy napewno, naciskam Ok, a komp się wyłączył. Po tym odpalił się normalnie, załadował XP.
2. Juz pod XP musiałem podłaczyć mysz USB, USB od klawiatury, jack od dźwięku i mikrofonu. Jak zerknałem po podłaczeniu na monitor to był czarny, brak obrazu, zero reakcji na cokolwiek. RESET. Komp sie właczył ale znowu miałem te zielone kwadraciki na startowych komunikatach plus szare pasu na logowaniu XP. Jak już się załadował wszytsko jest ok. Komputer działa. Co ciekawe temtepratura według Sisoft to 55 stopni. Bios pokazywał 65 stopni. Wiec troche sie ustabilizowało.

Nadal obawiam się że uszkodziłem procesor, może wcześniej też radiator był nie do końca przy mocowany i CPU dostał po tyłku jak grałem. Jak nakładałem paste to już mi się chyba nie udało go zamocowac tak jak wcześniej i komp nie wstawał od tego.

Ostatnio edytowane przez hardsql : 13-03-10 o 15:29.
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-03-10, 12:36   #4
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

A piszczy po wyjęciu pamięci ram? Jeśli tak to płyta coś tam żyje.

Najlepiej było by iść do kogoś i sprawdzić na innych podzespołach. Nie da się tego jednoznacznie określić. Mógł strzelić choćby któryś z układów zasilania i nie ma zasilania szyna PCIe i też komp nie ruszy (może piszczeć). Może być bardzo wiele przyczyn. W serwisach komputerowych zazwyczaj tak się sprawdza.

Spróbuj tak jeśli piszczy po wyjęciu ramu, grafiki, pożycz od znajomych albo kup (koszt ok 20zł, może ktoś akurat ma) kartę POST. Pokazuje ona kody aktualnie wykonywanych testów urządzeń (można tak powiedzieć). Można czasem określić co nawaliło... ale z naprawą to już inna bajka.
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-03-10, 12:43   #5
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Jak nie wstawał to płyta piszczała. Jeden pisk to było że jakiś tam test i oznaczało ze przeszedł pomyślnie. Potem były 2 krótkie piski, oznaczały że coś nie tak z ram. Na pokładzie były 2 kości po 512, a jak dołozyłem 1 GB Oem to komputer wstał.

EDIT:
Możliwe aby powietrze z procka które wali na karte grafiki powodowało jej przegrzanie? Bo teraz podczas gry miałem różne krzaczki, a po 40 minutach zaczeły się zawieszki. Wydaje mi się to najbardziej logiczne, bo skoro wcześniej procek nie był dobrze chłodzony (miał na pulpicie ponad 70 stopni) to teraz całe swoje ciepło puszcza na karte. Co z tym fantem zrobic??

Ostatnio edytowane przez hardsql : 13-03-10 o 14:05.
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-03-10, 17:59   #6
Skaktus
Banned
 
Skaktus's Avatar

 
Zarejestrowany: 08.03.05
Posty: 8,505
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Łoj, chłopie, kto rozprowadza pastę palcem ? Cały tłuszcz z palców miesza się z pastą...Wtedy lepiej izoluje niż przewodzi ciepło. Do tego ta temperatura 90 st powinna dać odrazu do myślenia.

Zacznij od podstaw - zmierz napięcia na lini 12 V, 5 V i 3,3 V przy włączaniu kompa(maksymalne odchylenia wynoszą ok 5%). Jeśli któreś napięcie jest bardzo niestabilne, np 3,3 faluje od 2,5 do 3,3 lub 12 spada do 10 i potem rośnie masz uwalony zasilacz i nie utrzymuje on napięcia-resety itp. Pożycz od kogoś i sprawdź.

Następnie sprawdź wzrokowo kondensatory, czy nie są napuchnięte, popękane, czy nie wyciekł z nich elektrolit.

Dalej sprawdź czy w okolicy jakiegoś układu laminat nie jest przegrzany - wówczas zmienia kolor na lekko brązowy, lub widać jak zniekształca się itp

Rozbierz całego kompa na części pierwsze, przedmuchaj wszystkie gniazda, złącza itp. Sprawdź czy przy zakładaniu procka, nie dociskałeś za mocno płyty głównej, bo mogło to spowodować jej pęknięcie itp - może w okolicach procka zobaczysz pęknięcia laminatu lub rysy itp.

Dalej sprawdzaj po kolei kompa na innej grafice, najlepiej w porcie PCI, potem na innych ramach itd.

Procka faktycznie mogłeś przegrzać, bo 90 st na dłuższą metę to dla nich zabójstwo. O ile masz możliwość sprawdź procka w innym kompie, to samo z płytą - sprawdź u kumpla itp. To samo uczyń z grafiką, możliwe że nawiew gorącego powietrza ją zabił, choć dla mnie to w ostateczności.

Myślę że mogło dojść do przegrzania procka - dosłownie jego upieczenia, ewentualnie z prockiem mogła pójść płyta główna, a dokładnie układ zasilania znajdujący się w okolicy jego gniazda.


U mnie podobne objawy dała uszkodzona taśma dysku oraz uwalony zasilacz.
__________________
Skaktus is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-03-10, 18:38   #7
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Skaktus:
-wszytsko jest czyste bo komputer złożony 2 tygodnie temu, wyczyściłem wszystkie części, zresztą sprzedawcy je wyczyścili bo syfu było mało.
-wszytskie kondensatory są sprawne, wizualnie ok
-zasilacz jest ok, wcześniej zasilał 3 napędy wiecej + molexem karte grafiki. Teraz tego nie ma wiec ma mniej do roboty.

Obecnie resetów nie ma, powodował je procek który się przegrzewał bo nie miał wentylatora dobrze zamontowanego. Laminat raczej nie pękł bo właśnie przez to że bałem się dociskać radiator były te problemy z prockiem.

Na chwile obecną mam problem z kartą. Wychodzi na to że z mojej winy były problemy z procesorem, a karta okazał się trefna. Pochodziła tydzien i padła. Normalnie po tym jak wstał PC to zainstalowałem sobie SP3 do XP, nie czuje aby komputer był wolny. Problem jest z obrazem którego obecnie albo nie ma wcale, albo krzaczy się kolorem zielonym, ewentulanie wszytsko jest ok przez kilka minut. Nie ma znaczenia czy jest to DOS czy XP. Wezmę jeszcze karte do kumpla żeby ją założył i odpalił jakś gre. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chętnie posłucham.

EDIT:
Dopisze jeszcze że laminat karty jest odkształcony od strony śledzia. Tak jakby ktoś ją mocno naciągał aby pasowała do slotu w obudowie.

No i komputer na chwile obecną nadaje się tylko do neta. W takim zastosowaniu obraz jest i wszytsko działa

Ostatnio edytowane przez hardsql : 13-03-10 o 19:28.
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-03-10, 19:36   #8
Skaktus
Banned
 
Skaktus's Avatar

 
Zarejestrowany: 08.03.05
Posty: 8,505
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

To że teraz zasilacz zasila mniej komponentów to nic nie znaczy. Zasilacz może paść od tak sobie, więc warto było by go sprawdzić, bo może się okazać że to on jest winny. W moim wypadku komp zawieszał się, wyskakiwały pierdoły na ekranie, komputer "zamrażał się" na kilka/kilkanaście sekund lub w ogóle nie wstawał. Wada - wysiadła strona wtórna zasilacza, która nie podawała napięcia lub podawała mniej o ponad połowę. Po wymianie komp jak nowy.

Do tego sprawdził bym umieszczenie radiatora na grafice-możliwe że on też siedzi krzywo. Jednak jeśli obraz się krzaczy wszystko wskazuje na grafikę - albo siadł w niej ram, albo proc - przegrzanie itp.

A na przyszłość, jeśli okaże się że procek padł z przegrzania itp, lub będziesz chciał uniknąć przegrzania, polecam z własnego doświadczenia i kilku osób którym tak robiłem, a mianowicie:

-radiator Arctic Cooling Frezer 64 (kupisz już za 20 zł na aukcji), po zakupie wypolerować stopkę na lustro pastą polerską do lakierów samochodowych TEMPO (cena ok 5 zł za dużą tubkę) Oryginalnie nakładana pasta jest do D



-zakupić pastę Arctic Silver, nałożyć niewielką warstwę, ale nie paluchem , możesz użyć wkrętaka, bo kropla może nie rozprowadzić się równomiernie, potem po rosprowadzeniu dać na środek rzeczoną kroplę

W swoim dawnym Athlonie 64 2800+ na pasywnym chłodzeniu w stresie procek nie przekraczał na tym radiatorze 65 st, na wentylatorze oryginalnym, puszczonym z linii 5 V dochodził do ok 40 st.
__________________
Skaktus is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-03-10, 20:03   #9
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

To tak, co do wyginania laminatu pod procesorem. Tak ma być, na nowiutkiej płycie głównej po zamontowaniu procesora i radiatora jest widoczne ugięcie (nie spotkałem się jeszcze z płytą pod LGA775 żeby takie nie występowało).

Procków intele nie da się łatwo zabić ponieważ posiadają zabezpieczenie przed przegrzaniem, resety były z tego powodu iż procek miał temperaturę ~90'C i zadziałało to zabezpieczenie.

Przebarwienia na płycie głównej przy stosowaniu P4 to codzienność ( w okolicy elementów zasilania płyty), sam procesor pobiera dość znaczny prąd i gdzieś się to ciepło musi odprowadzić. Brak radiatora, ciepło idzie w płytę.

Skaktus nie koloryzuj tak z tymi napięciami (no chyba że to jakiś stary procek AMD siedział w tym) bo przy zaniku któregoś z podstawowych napięć (3v3, 5V, 12V) mam momentalny reset. Przy większych tętnieniach to co opisujesz.

Co do pasty tempo... owszem dobry pomysł ale przy radiatorach ze stopką aluminiową. Jeśli jest miedziana to lepiej ją zostawić.

Co do samego zasilacza to warto wymienić, jest to jeden z ważniejszych komponentów komputera. Z tańszych zasilaczy lepszych to np Modecom seria MC (nie Feel) oraz Fortron.

A skoro grafika tak się zachowuje to możliwe że poprzedni właściciel ją kręcił... a Ty ją dobiłeś tym wylotem powietrza z procesora. Sprawdź stan pasty na GPU, i w jakim stanie jest radiator na niem jak pisał Skaktus.

Wyślij mi na PW jej pełna nazwę i screena z artefaktami jak możesz.

Ostatnio edytowane przez Rino : 13-03-10 o 20:05.
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-03-10, 20:13   #10
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Rino screena raczej nie wyśle bo jak karta się przegrzeje to już najczęściej reset tylko. A aparatu nie wziąłem z Łodzi wiec nie mam jak. Model wyśle.

Myślę że karta od początku była trefna, jeszcze ten wygięty laminat, całkiem spore jest to odkształcenie. Kupiłem ją od kolesia co sprzedaje głównie karty. Pewnie bierze je od kogoś, testuje jako tako i opycha dalej. Dał 7 dni gwarancji, ale ja złożyłem kompa i następnego dnia wyjechałem na 2 tygodnie. Mama korzystała tylko z neta. Jak przyjechałem to pograłem troche na max detalach i pewnie ją dobiłęm tym. Do tego ten nawiew z ciepłego powietrza z procka.

Ciesze się że nie padło coś innego, a najbardziej że płyta działa bo to kosztuje najwięcej. Kupie drugą karte i zobaczymy :P
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 13-03-10, 20:20   #11
Skaktus
Banned
 
Skaktus's Avatar

 
Zarejestrowany: 08.03.05
Posty: 8,505
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Przebarwienia fakt, są, ale łatwo odróżnić upalenie od przebarwienia. Co do odkształcenia płyty - też norma. Ale spotkałem się z przypadkiem gościa, który montował radiator w kompie i tak dociskał go do płyty przy zakładaniu że po prostu ją połamał.

Z zasilaczem nie koloryzuję. Większość go olewa, bo skoro daje napięcie to koniec. Niestety wiele jak pisałeś ma tętnienie i inne syfy, co powoduje różnie pierniki z kompem. Osobiście używałem Feel-a miałem, 4 sztuki, każda uwalona. Aktualnie ojciec śmiga na Fortronie i nie narzeka a był bardzo tani - 25 zł za 400W.
__________________

Ostatnio edytowane przez Skaktus : 13-03-10 o 20:29.
Skaktus is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 14-03-10, 18:39   #12
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1017670.html

Mam identyczne objawy
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 14-03-10, 22:01   #13
Skaktus
Banned
 
Skaktus's Avatar

 
Zarejestrowany: 08.03.05
Posty: 8,505
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Czyli na 95% uwalona grafika. W tym wypadku albo ram albo procek.
__________________
Skaktus is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 20-08-11, 14:08   #14
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Odgrzewam kotleta bo rupieć znowu szwankuje :P
Problem jest taki że nia mam obrazu. Wczoraj tez tak miałem, ale po 3 resetach zaskoczył i działał, dzisiaj rano tez działał. Przy starcie mam jeden długi sygnał i 3 krótkie. Płyta ta sama co w pierwszym poście, ram też, tylko karta to 8600GT. Według specyfikacji Asus P5B ma bios AMI, znalzłem w necie informacje że sygnały które dostaje to problem z RAM. Zamieniałem kości i nadal to samo. Jednak system mimo braku obrazu ładuje się, przez laptopa moge po sieci przeglądac udostepniony dysk z PC. Wiec na moje to PC jest sprawny. Podejrzenie pada na karte grafiki, ale bios informuje o czymś innym.
Co myslicie? Grafike ma na GW wiec w sumie wole aby w tym był problem.
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 20-08-11, 18:43   #15
salin
4ever
 
salin's Avatar
 
Zarejestrowany: 06.05.06
Model: b7610
Posty: 1,224
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

najprostszy sposób wyjąć grafikę i spróbować na zintegrowanej
dowiesz się czy to karta

i jeszcze, że tak zadam pytanie jak dział techniczny w IT Crowd, kabelek jest podłączony?
__________________


salin is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 20-08-11, 20:34   #16
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Moja płyta nie ma zintegrowanej grafiki wiec nie moge sprawdzić.

Kabelki na miejscu, nawet przepinałem do drugiego gniazda w karcie bo miałem nadzieje ze tam jest problem.
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 21-08-11, 18:26   #17
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Cytat:
Napisał hardsql Zobacz post
Moja płyta nie ma zintegrowanej grafiki wiec nie moge sprawdzić.

Kabelki na miejscu, nawet przepinałem do drugiego gniazda w karcie bo miałem nadzieje ze tam jest problem.
Najprościej by było podstawić inną kartę graficzną, nawet na PCI - i sprawdzić
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 10-09-11, 15:42   #18
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Witam ponownie.
Panowie z Morele.net wymienili karte na nową, ta sama firma, też 8600GT, ale z 512 DDR2, a ja miałem 256 DDR3. No i teraz mam dylemat, rozchodzi się w sumie o drobiazg, ale miałem nadzieje że dostane to samo/lepszą/zwrot kasy. Jest jakaś regulacja prawna na coś takiego? Bo w sumie nie wiem czy tak można, chyba powinni dac taką samą, albo kase jeśli nie chcą dopłacać.
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 10-09-11, 15:58   #19
Bartosz
User Gold
 
Bartosz's Avatar
 
Zarejestrowany: 19.07.05
Model: Defy MB526 :)
Posty: 495
Send a message via Skype™ to Bartosz
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Cytat:
Napisał hardsql Zobacz post
Witam ponownie.
Panowie z Morele.net wymienili karte na nową, ta sama firma, też 8600GT, ale z 512 DDR2, a ja miałem 256 DDR3. No i teraz mam dylemat, rozchodzi się w sumie o drobiazg, ale miałem nadzieje że dostane to samo/lepszą/zwrot kasy. Jest jakaś regulacja prawna na coś takiego? Bo w sumie nie wiem czy tak można, chyba powinni dac taką samą, albo kase jeśli nie chcą dopłacać.
Moim zdaniem powinni wymienić na nową albo zwrot kasy.

http://www.morele.net/pokaz_pomoc/17/

Cytat:
22. W przypadku niezgodności towaru z umową, reklamowany towar wraz z pismem określającym niezgodności oraz oczekiwania dotyczące sposobu realizacji reklamacji, należy odesłać za pomocą firmy kurierskiej lub Poczty Polskiej, na adres sklepu Morele.net lub dostarczyć do Netpunktu.

23. W przypadku terminowego i formalnie prawidłowego złożenia reklamacji Kupujący, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w pierwszej kolejności może żądać wyłącznie doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę ALBO wymianę na nowy. Kupujący nie może jednak zgłaszać takich roszczeń w przypadku, gdy naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów, przy czym przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia. Dopiero jeżeli z podanych wyżej przyczyn kupujący nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, kupujący ma prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy - od umowy nie może on jednak odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna - w takim wypadku kupujący może jedynie dochodzić innych roszczeń (wymiana lub naprawa, a w następnej kolejności obniżenie ceny towaru).
Bartosz is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 10-09-11, 16:32   #20
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: "Nowy" komputer padł... :(

Niezły bełkot prawniczy :P
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)
 
Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post
Komputer na następne 5-6 lat ;) Wodzu_91 Co wybrać... 14 31-01-10 11:40
L7 Pomocy padł padł podczas wgrywania programem Flash&Backup 3 Izka_Muraw Seria Lxx/Kxx 4 18-09-09 22:23
Pancerny komputer na rękę - Parvus Zypad WR1100 krygo Archiwum 3 15-03-09 22:06
Samochodowy komputer Motorola VC6096 krygo Archiwum 15 12-10-08 20:44
Wyłączający się komputer podczas instalacji gry, konwertowania muzyki. mikinowack Komputery & elektronika 12 30-06-06 17:04



Powered by vBulletin Version 3.7.3
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. | PL Lang: MaTraX.NET | Icons: Rokey.net | Sponsor plikowni: OVH.pl
vBulletin Style by: kreativfantasy.com

Part of Livepoint, Michael Skweres
Best since 2000 © by MaTraX.NET