Fototekstura.pl
forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Sprzęt komputerowy i nie tylko.. > Komputery & elektronika

Komputery & elektronika Rozmowy związane z komputerami

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Old 26-11-10, 17:37   #1
Misiek2012
Junior
 
Zarejestrowany: 04.09.10
Posty: 20
Question W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Witam

Mam następujący problem mam już mój komputer prawie 3 lata, ale w związku z coraz szybszym postępem technologicznym mój komputer który posiada 1 gb pamięci już średnio daje radę, więc chciałbym dokupić drugą kość pamięci 1 gb do mojego kompa do drugiego slotu na płycie głównej,razem z komputerem dostałem 1gb Samsunga 533Mhz ddram2 chciałbym dokupić druga Kingstona o takich parametrach ddram2 1024mb 533mhz noc-ecc cl 4.0. Mam w związku z tym pytanie czy po dokupieniu drugiej karty i włożeniu jej do drugiego slotu będe miał 2 gb pamięci ?Czy takie rozwiązanie w ogóle wchodzi w grę ?
Oraz czy jaka drugą kartę mógłbym dokupić kartę 2 gb i razem miałbym 3gb pamięci ? Czy takie rozwiązanie jest możliwe ?

proszę o odpowiedź i pomoc

pozdrawiam

Misiek

Ps: moja karta główna to asus p5vd2-mx
Misiek2012 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Fototekstura.pl - fotografia magazyn
Old 26-11-10, 18:19   #2
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

skoro zgadzają się sloty, szybkość i rodzaj pamięci to będziesz miał 2 lub 3gb ram (zależy ile dołożysz).
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 26-11-10, 19:33   #3
Misiek2012
Junior
 
Zarejestrowany: 04.09.10
Posty: 20
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Czyli nie ma problemu ze to muszą być jakieś specjalne karty pamięci które muszą być kupione razem we dwie ,tylko sprawa wygląda tak: mam dwa sloty mogę mięć dwie karty w jednym kartę samsunga 1 gb a w drugim np 2 gb Kingstona i razem bde miał 3 gb ?

Czy dobrze myślę ?
Misiek2012 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 26-11-10, 20:16   #4
Charper
Senior
 
Charper's Avatar
 
Zarejestrowany: 26.03.10
Model: i900 omnia
Posty: 411
Send a message via MSN to Charper
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

dokładnie tak. Nie powinno być problemów.

A ja mam pewien problem. Mam 2 kości DDR po 512mb jedna ELIXIR a druga GOOD RAM.
Sprawa wygląda tak, że gdy pracują obie albo tylko ta elixira to komputer często się resetuje, wynikają różne błędy przy instalacji programów itd... Czy jest jakis program naprawiający takie problemy?

Ostatnio edytowane przez Charper : 26-11-10 o 20:27.
Charper is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-11-10, 11:13   #5
Photographer
Fotograf
 
Photographer's Avatar
 
Zarejestrowany: 21.09.05
Model: N5230&Canon400D
Posty: 513
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Cytat:
Napisał Charper Zobacz post
dokładnie tak. Nie powinno być problemów.

A ja mam pewien problem. Mam 2 kości DDR po 512mb jedna ELIXIR a druga GOOD RAM.
Sprawa wygląda tak, że gdy pracują obie albo tylko ta elixira to komputer często się resetuje, wynikają różne błędy przy instalacji programów itd... Czy jest jakis program naprawiający takie problemy?
Na 90% masz niesprawną kość. Żaden magiczny program tego nie naprawi.
__________________
Photographer is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-11-10, 11:28   #6
Misiek2012
Junior
 
Zarejestrowany: 04.09.10
Posty: 20
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Zwracam się jeszcze raz pytaniem bo już znalazłem odpowiednią aukcję na Allegro z karta 2 gb. Czyli jeżeli w jednym slocie będę miał 2 gb pamięci Kingstona ddram2 cl 4.0 non-ecc a w drugim slocie 1 gb Samsunga ddram 2 non -ecc cl 4.0to razem będą współpracowały odpowiednio i osiągną razem 3gb pamięci i nie będzie problemów jak u panna powyżej ?

Bardzo zależy Mi na odpowiedzi bo pisałem nawet do producenta mojej kart głównej ASUSA i nawet oni nie umiał Mi udzielić odpowiedzi na to pytanie.

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

Misiek
Misiek2012 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-11-10, 12:14   #7
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

goodram i kingston to dobre firmy, nie będzie żadnych problemów. najczęściej się sypią chińskie kości
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-11-10, 12:38   #8
Misiek2012
Junior
 
Zarejestrowany: 04.09.10
Posty: 20
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Cytat:
goodram i kingston to dobre firmy, nie będzie żadnych problemów. najczęściej się sypią chińskie kości
Wie pan tylko nigdy nie słyszałem żeby ktoś miał w jednym slocie 1 gb a w drugim 2 gb i żeby to razem fajnie funkcjonowało i dobrze, zawsze myślałem że musi to być jakoś symetrycznie jeden slot 1gb drugi 1gb.

Proszę rozwiać moje wszystkie wątpliwości bo nigdy nie dokupowałem pamięci do mojego pc-eta


pozdrawiam
Misiek2012 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-11-10, 14:54   #9
Photographer
Fotograf
 
Photographer's Avatar
 
Zarejestrowany: 21.09.05
Model: N5230&Canon400D
Posty: 513
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Tak, wszystko będzie działało dobrze i fajnie. Pamięci nie muszą być identycznie.

Mam nadzieję, że ostatecznie rozwiałem wątpliwości, zwłaszcza, że moja odpowiedź jest poparta wieloletnią praktyką oraz doświadczeniem
__________________
Photographer is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-11-10, 22:28   #10
baczek
Super Moderator
 
baczek's Avatar
 
Zarejestrowany: 11.02.06
Model: [email protected] Eclair
Posty: 3,093
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

tu nie ma nic skomplikowanego, nawet jesli kosci beda sie roznica parametrami to najwyzej nie beda dzialac w trybie dual channel, czyli troche wolniej niz sa w stanie osiagnac, ale to nic strasznego ;]
baczek is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-11-10, 13:38   #11
Misiek2012
Junior
 
Zarejestrowany: 04.09.10
Posty: 20
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

A mam takie pytanie co to jest tryb
Cytat:
dual channel ?
I co musi być spełnione aby otrzymać taki tryb ?

pozdrawiam i proszę o odpowiedź
Misiek2012 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-11-10, 14:25   #12
Szwed
Szalony MotoManiak
 
Zarejestrowany: 26.12.05
Posty: 1,420
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Cytat:
Napisał Misiek2012 Zobacz post
A mam takie pytanie co to jest tryb
I co musi być spełnione aby otrzymać taki tryb ?

pozdrawiam i proszę o odpowiedź
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel
Szwed is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-11-10, 17:03   #13
Photographer
Fotograf
 
Photographer's Avatar
 
Zarejestrowany: 21.09.05
Model: N5230&Canon400D
Posty: 513
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Ale powiem ci, że zazwyczaj szybciej chodzi 3gb bez dual channel niż 2gb z dual channel.
__________________
Photographer is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-11-10, 17:26   #14
Misiek2012
Junior
 
Zarejestrowany: 04.09.10
Posty: 20
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Teraz już mniej więcej wszystko rozumiem :

Tylko nie wiem czy moja karta obsługuje Dual Channel: Asus p5vd2-mx

A jeżeli tak to nie wiem czy dokupić do mojego 1 gb drugi pojedynczy 1 gb by mogły pracować w trybie dual channel jeżeli moja karta obsługuje ten tryb

lub

Do mojego1 gb dokupić 2gb które nie będą mogły pracować w trybie dual chanel ponieważ w trybie dual channel mogą pracować tylko takie same karty o tej samej wielkości.

Co zrobić, szybszy (podobno dual channel) czy podobno wolniejszy dwie karty 1gb druga 2gb ?

pozdrawiam i proszę o odpowiedź
Misiek2012 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-11-10, 18:56   #15
Photographer
Fotograf
 
Photographer's Avatar
 
Zarejestrowany: 21.09.05
Model: N5230&Canon400D
Posty: 513
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

http://www.tomshardware.com/reviews/...G,1705-11.html - korzyści wynikające z dual channel są nikłe. Kup 2gb.
__________________
Photographer is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 28-11-10, 19:20   #16
Misiek2012
Junior
 
Zarejestrowany: 04.09.10
Posty: 20
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

A jeszcze jedna sprawa ja chce w jednym slocie pozostawić stare 1 gb w drugim włożyć nowe 2 gb to będzie to razem dawało 3 gb. Czy obie te karty będą pracowały osobno ? Czy jak ? I czy razem będę miał 3 gb i szybszy komputer ?
Misiek2012 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 29-11-10, 00:08   #17
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

razem 3gb, wiek ramu sie nie liczy. beda działać zarówno razem jak i osobno.
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-11-10, 22:35   #18
Photographer
Fotograf
 
Photographer's Avatar
 
Zarejestrowany: 21.09.05
Model: N5230&Canon400D
Posty: 513
Odp: W sparwie dokupienia kości pamieci ?

Robisz sobie jaja, czy rzeczywiście tak się wachasz? Wszystko będzie ok jak dokupisz te 2gb. Będzie działać.
__________________
Photographer is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)
 
Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post
[Cliq / Dext] Instalacja Recorvery, oraz aplikacji na kartę pamięci. Rino Android 0 02-11-10 08:05
Lg PL60 - coś zlego z nim się dzieje... Michal_gol NoteBooki 3 07-07-09 10:58
C975 Jak poznać wielkość kości pamięci w telefonie ? Jax Archiwum 1 13-09-06 17:03
MYX6-2 Zapis plikow bezposrednio na karcie pamieci Carmello Sagem 3 09-03-06 22:55
[vxxx] Zwiększanie Ilości Dostępnej Pamięci MotoService Moto Tuning 14 29-09-04 20:22



Powered by vBulletin Version 3.7.3
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. | PL Lang: MaTraX.NET | Icons: Rokey.net | Sponsor plikowni: OVH.pl
vBulletin Style by: kreativfantasy.com

Part of Livepoint, Michael Skweres
Best since 2000 © by MaTraX.NET