forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Telefony > Motorola > Seria Vxxx/Uxxx > Archiwum

Archiwum Archiwalne wątki, gdzie rozmowa się zakończyła. Jednak warto tutaj zaglądać

Narzędzia wątku
Old 30-12-05, 22:40   #1
Marecki81
Retired Mod

Marecki81's Avatar

Model: iPhone 8GB
Send a message via AIM to Marecki81 Send a message via MSN to Marecki81
Tajemnica Orange Menu rozwiana... nie do końca

Bawiąc się wspomnianym w innym miejscu MotoMidletManagerem znalazłem aplikację o dziwnej nazwie SynerJ, która nie jest wyświetlana w menu telefonu. Zgrałem ją na kompa i po krótkich oględzinach okazało się, to właśnie nasze Orange Menu. Teraz skoro wiadomo czym jest to menu można spróbować je wyłączyć, co wiąże się z usunięciem aplikacji... chyba że ktoś znajdzie sposób wyłączenia jej bez konieczności kasowania. Dodatkowo, być może ktoś znający się na javie będzie mógł ją udoskonalić i np zmienić przypisane funkcje. Niezłe pole do popisu

--- Ed ---

Oto opis, jak poprawnie i bez obaw usunąć Orange Menu z telefonów, które zostały w nie "wspaniałomyślnie" zaopatrzone.

Metoda pierwsza: całkowite usunięcie aplikacji (dla tych, którym nie zależy na gwarancji)

1. Otwieramy MotoMidManagera i podłączamy telefon do kabla USB,
2. Czekamy na załadowanie listy aplikacji,
3. Przechodzimy do zakładki Phone Memory.
4. Zaznaczamy SynerJ i klikamy Delete, potwierdzamy dwa razy nasz zamiar i dajemy Restart.
5. Następnie czekamy, aż program ponownie załaduje listę aplikacji, jeszcze raz zaznaczamy SynerJ, klikamy Delete, Restart i po bólu.

Metoda druga: wyłączenie Orange Menu (Telefon musi być w trybie Dane/Fax!!!)

Do tego potrzebny jest MotoMidletManager w wersji min. v0.38.
Powtarzamy kroki 1 - 3 jak powyżej.
3. Klikamy dwa razy na aplikację SynerJ i ODZNACZAMY atrybut CORELet,
4. Dajemy OK i Restart.
Gdy telefon się włączy OM już się nie pokaże. Jeśli zajdzie potrzeba przywrócenia OM, postępujemy analogicznie zaznaczająć atrybut CORELet i potwierdzając zmiany.

Dla leniuchów i zdolnych inaczej (bez obrazy ) bezpośredni link do MMM: http://dwalx.motofan.ru/downloads/motomidman.7z
Załączone Grafiki

Happy user of Motorola phones: A780, E770, V180, V360, V500, V980, Z6
and Apple iPhone

Ostatnio edytowane przez Marecki81 : 27-01-07 o 16:30. Powód: Aktualizacja linka do MMM.
Marecki81 is offline  
Old 31-12-05, 22:33   #2
Odys
Moto Pisacz

Odys's Avatar

Model: Motka v360
Send a message via ICQ to Odys Send a message via AIM to Odys Send a message via Skype™ to Odys
Odp: Tajemnica Orange Menu rozwiana... nie do końca :)

Witam - mój pierwszy pościk na tym forum
Niewiem czy zauważyliście(a może tak jest tylko u mnie), ale w momencie jak sie włączy telefon i szuka on sieci, chwilowo menu oranżady jest wyłączone. Osobiście wykożystałem tą okazje by włączyć sobie anologowy zegarek
Old 01-01-06, 03:44   #3
Marecki81
Retired Mod

Marecki81's Avatar

Zdadza się, przez kilka-naście sekund Orange Menu ładuje się, w tym czasie można zmienić przypisanie przycisków funkcyjych. Dzięki temu ustawiłem przypisanie, które miałem na v500.

and Apple iPhone

Ostatnio edytowane przez Marecki81 : 01-01-06 o 03:49.
Marecki81 is offline  
Old 02-01-06, 16:55   #4
docmir
Junior

Model: V360
Talking Odp: Tajemnica Orange Menu rozwiana... nie do końca :)

Cytat:
Napisał Odys
Niewiem czy zauważyliście(a może tak jest tylko u mnie), ale w momencie jak sie włączy telefon i szuka on sieci, chwilowo menu oranżady jest wyłączone. Osobiście wykożystałem tą okazje by włączyć sobie anologowy zegarek
Daj mi namiary gdzie szukac opcji do zmiany zegara na analogowy moze mnie sie uda tez przestawic
docmir is offline  
Old 02-01-06, 19:17   #5
slaslu
Banned

slaslu's Avatar

Model: v360 :)

ustawienia -->personalizacja-->ekran głowny-->zegar
slaslu is offline  
Old 02-01-06, 21:19   #6
docmir
Junior

Wink Odp: Tajemnica Orange Menu rozwiana... nie do końca :)

Cytat:
Napisał Magnavox
ustawienia -->personalizacja-->ekran głowny-->zegar
niestety za wolny jestem nie pokazuje mi sie to Orange Menu jest szybsze ale nie bede poddawał sie potrenuje i jesli to jest tam dojde do tego --dzięki
docmir is offline  
Old 03-01-06, 06:05   #7
Ghrom
WAGITARIANIN

Ghrom's Avatar

Model: N 6280 Smg Z400 Smg Z370

docmir wprawdzie nie mam v360 ale wyglada na to ze orange menu wlacza sie kiedy telefon lapie sygnal sieci Orange, wiec moze zejdz do jakies piwnicy bez zasiegu gsm i tam w czasie gdy telefon bedzie szukal sygnalu spokojnie zdazysz ustawic co potrzebujesz... Nie jestem pewny czy to tak dziala w V360, ale pamietam ze w ktoryms telefonie musialem tak zrobic by odczytac numery telefonow z nieaktywnej karty sim, inaczej wywalalo blad autoryzacji sieci i nie mozna bylo wejsc do menu aparatu.
Old 03-01-06, 08:50   #8
docmir
Junior

Niestety to menu Orange jest sprytne uaktywnia sie nawet jak niema sygnału i mam wrazenie ze blokuje mi klawisz do menu w którym jest przestawienie zegara ,az sie uaktywni wtedy moge wejsc w opcje ale juz niestety bez ustawien zegara

Ostatnio edytowane przez docmir : 03-01-06 o 08:59.
docmir is offline  
Old 03-01-06, 11:57   #9
piskor
Poszukiwacz

piskor's Avatar

Motomidman w tej chwili obsluguje:
R372 R474 R365 R368 R376 R472 R373 R4513
Niestety tripletow nie

/Kacza: Po dopisaniu do MotoMidMan.ini składni "R472" v547 też działa, moze triplets też tak zadziała?

Ostatnio edytowane przez Kacza : 05-02-06 o 10:33.
piskor is offline  
Old 03-01-06, 12:01   #10
Marecki81
Retired Mod

Marecki81's Avatar

Można by dopisać Triplets pod odpowiedni "Mode' w pliku konfiguracyjnym i sprawdzić czy zadziała. Nie mam już v500 więc nie przetestuję tego.

and Apple iPhone
Marecki81 is offline  
Old 03-01-06, 13:50   #11
Einstein
Bywalec

Einstein's Avatar

Model: Razr2 V9
Send a message via AIM to Einstein

Powiedz co gdzie moge wpisac i przetestować może się uda przedewszystkim w czym i jak to zapisac
Old 03-01-06, 15:08   #12
Marecki81
Retired Mod

Marecki81's Avatar

W katalogu z programem powinieneś mieć plik MotoMidMan.ini. Otwórz go w Notatniku i w linii zaczynającej się od ModeX, gdzie X to cyfra 0, 1 lub 2 dopisz TRIPLETS. Będziesz musiał przetestować trzy możliwości, aby dowiedzieć się która zadziała. Ja podejrzewam, że Mode0 powinno być odpowiednie. Jednak zanim zaczniesz eksperymentować, zrób kopię wszystkich plików z foledru kjava z telefonu. Jak coś się nie uda to po prostu przywrócisz pliki i będziesz bawił sie dalej.

Po Orange Menu pozostało tylko wspomnienie. Skasowałem je przez MotoMidManagera i jest o wiele lepiej. Wydajesię, że menu działa szybciej.

and Apple iPhone

Ostatnio edytowane przez Kacza : 12-01-06 o 21:07.
Marecki81 is offline  
Old 12-01-06, 14:36   #13
ximal
Moto Pisacz

ximal's Avatar

Send a message via AIM to ximal

Cytat:
Napisał marecki81
Po Orange Menu pozostało tylko wspomnienie. Skasowałem je przez MotoMidManagera i jest o wiele lepiej. Wydajesię, że menu działa szybciej.
Jak dokladnie prosze i jaki plik wywaliles?
Dizeki
ximal is offline  
Old 12-01-06, 19:03   #14
Marecki81
Retired Mod

Marecki81's Avatar

Cytat:
Napisał ximal
Jak dokladnie prosze i jaki plik wywaliles?
Dizeki
Po prostu, otwierasz MotoMidManagera, program ładuje listę aplikacji, kilkasz na zakładkę Phone Memory, zaznaczasz SynerJ i klikasz Delete, potwierdzasz dwa razy, dajesz Restart. Następnie czekasz, aż program ponownie załaduje listę aplikacji, jeszcze raz zaznaczasz SynerJ, klikasz Delete i po bólu.

Druga wersja: wyłączenie Orange Menu.

Do tego potrzebny jest MotoMidletManager w wersji min. v0.38. Otwieramy program, czekamy na załadowanie listy aplikacji, przechodzimy do zakładki Phone Memory. Klikamy dwa razy na aplikację SynerJ i ODZNACZAMY atrybut CORELet, dajemy OK i Restart. Po ponownym odpaleniu OM już się nie pokaże. Jeśli zajdzie potrzeba przywrócenia OM, postępujemy analogicznie zaznaczająć atrybut CORELet i potwierdzając zmiany.

and Apple iPhone

Ostatnio edytowane przez Marecki81 : 11-04-06 o 13:26. Powód: Aktualizacja opisu
Marecki81 is offline  
Old 17-01-06, 13:45   #15
slaslu
Banned

slaslu's Avatar

Cytat:
Napisał marecki81
Po prostu, otwierasz MotoMidManagera, program ładuje listę aplikacji, kilkasz na zakładkę Phone Memory, zaznaczas SynerJ i klikasz Delete, potwierdzasz dwa razy, dajesz Restart i po bólu.
tak ale jak przywrocic to menu spowrotem ja wczesniej zgralem sobie pliki z orenge menu i nic nie dziala czy ktos juz to robil....? bo jesli bede musial oddac tel na gwarancji to zeby sie nie kapneli..

Ostatnio edytowane przez Kacza : 05-02-06 o 10:33.
slaslu is offline  
Old 17-01-06, 19:27   #16
docmir
Junior

Angry Odp: Tajemnica Orange Menu rozwiana... nie do końca :)

Cytat:
Napisał mir06
tak ale jak przyrocic to menu spowrotem ja wczesniej zgralem sobie pliki z orenge menu i nic nie dziala czy ktos juz to robil....? bo jesli bede musial oddac tel na gwarancji to zeby sie nie kapneli..
No to ładnie mamy juz pierwszą ofiarę mądrości wycięcia menu orange Ciekaw jestem jak rozwiąze ten problem pomysłodawca u którego wszystko ponoć przebiegło bezboleśnie.Dobrze ze nie brałem się za to jednak są jakies problemy .A miało być tak pięknie wycinamy aplikację i po bólu
marecki81 dzięki za info jestes wielki juz wiem co robic z tym orange menu

Ostatnio edytowane przez docmir : 18-01-06 o 11:53.
docmir is offline  
Old 17-01-06, 20:08   #17
slaslu
Banned

slaslu's Avatar

@dockmir rozmawiałem z marecki81 i powiedział ze trzeba wszystkie pliki które sa w kjava na a i c skopioważ a pozniej wystarczy je tylko wgrac i bedzie ok sprawdze jak oddadzą mojemu bratu v360 bo narazie nie mam tych plikow
slaslu is offline  
Old 17-01-06, 20:15   #18
Marecki81
Retired Mod

Marecki81's Avatar

Wszystko przebiegło bezboleśnie, gdy się wie co i jak zrobić. Żeby przywrócić Orange Menu należało zgrać z telefonu WSZYSTKIE pliki z katalodu kjava, nie tylko same jad i jar z obu dysków - /a/ i /c/. Następnie wszystkie te pliki należy przekopiować do właściwych katalogów przy pomocy np. P2K Commandera. I zrestartować telefon.

-- Edit --
Załączam backup kjava dla tych, którzy nie wykonali go przed usunięciem Orange Menu. Nazwy archiwów to ścieżki, do których należy przywrócić pliki.

Załączam także pełny backup flexa.
Załączone Pliki
File Type: rar c-mobile-kjava.rar (730.4 KB, 1081 wyświetleń)
File Type: rar a-mobile-kjava.rar (2.3 KB, 838 wyświetleń)
File Type: rar moto.part1.rar (2.00 MB, 746 wyświetleń)
File Type: rar moto.part2.rar (2.00 MB, 1670 wyświetleń)
File Type: rar moto.part3.rar (621.3 KB, 749 wyświetleń)

and Apple iPhone

Ostatnio edytowane przez Marecki81 : 11-04-06 o 13:32.
Marecki81 is offline  
Old 18-01-06, 00:03   #19
docmir
Junior

Thumbs up Odp: Tajemnica Orange Menu rozwiana... nie do końca :)

Cytat:
Napisał marecki81
Wszystko przebiegło bezboleśnie, gdy się wie co i jak zrobić. Żeby przywrócić Orange Menu należało zgrać z telefonu WSZYSTKIE pliki z katalodu kjava, nie tylko same jad i jar z obu dysków - /a/ i /c/. Następnie wszystkie te pliki należy przekopiować do właściwych katalogów przy pomocy np. P2K Commandera. I zrestartować telefon.

-- Edit --
Załączam pełny backup kjava dla tych, którzy nie wykonali go przed usunięciem Orange Menu. Nazwy archiwów to ścieżki, do których należy przywrócić pliki.
Marecki81 jesteś wielki juz wsio wiem to jest powazne podejście do tematu dzięki
Odwazyłem sie i wywaliłem to Orange menu według wskazówek na tym forum Wszystko Ok Dzięki za wskazówki

Ostatnio edytowane przez docmir : 23-02-06 o 21:07.
docmir is offline  
Old 25-01-06, 07:25   #20
mamaiii
Junior

Smile Odp: Tajemnica Orange Menu rozwiana... nie do końca :)

Cytat:
Napisał Odys
Hej
Faktycznie, to działa. Zmieniłam w końcu zegar ))
Dzięki !!!!
mamaiii is offline  
Old 27-01-06, 10:49   #21
Misiaczek
Bywalec

Model: e51

witam
wszystko ok, menu zniknelo, ale jeszcze jedna sprawa, taka drobna, w zasadzie formalnosc =) jak zlikwidowac napis "aplikacja stracila waznosc, sprawdz date w ustawieniach poczatkowych" pojawia sie te okienko tak na sekunde po wlaczeniu telefonu.
pozdrawiam
Old 04-02-06, 13:50   #22
gudzior
Moto Pisacz

gudzior's Avatar

Model: V360-->>SE K700i

podlacz pod motomidman i bedziesz mial jeszcze raz synerJ(on tam bedzie sie wyswietlal tylko nie ma pojemnosci) i usun jeszcze raz!!!!! mi to pomoglo!!!!!
Juz sie nie wyswietla
gudzior is offline  
Old 04-02-06, 20:50   #23
dru8d
Moto Pisacz

dru8d's Avatar

Model: v360, U9
Talking Odp: Tajemnica Orange Menu rozwiana... nie do końca :)

Chłopaki! Po prostu rewelacja! Zrobiłem wszystko jak jest opisane i wszystko się udało! Z takim jednym wyjątkiem, że u mnie miałem tylko dysk A i skopiowałem całą jego zawartość na wszelki wypadek! Tak samo jak u was wyskakuje mi komunikat o utracie ważności, ale jest chwilke i znika. Poza tym jest super.

Bez orange menu ekran to w ogóle inna jakość. Naprawdę polecam!!!! ))))
dru8d is offline  
Old 06-02-06, 13:31   #24
doris
Junior

doris's Avatar

Model: Motorola V360

A mozna by tak bylo krok po kroku poisac w jednym poscie jak to zorbic i jaki program do tego jest potrzebny-bo czytam i nie kumam jakas tępa jestem

doris is offline  
Old 06-02-06, 15:12   #25
gudzior
Moto Pisacz

gudzior's Avatar

Przy pomocy p2kcommander skopiowac katalogi kjava na wlasny dysk(PC) ktore sa na dysku(telefonu) A i C (tak na wszelki wypadek). (tym sposobem robisz kopie orange menu).

Cytat:
Napisał marecki81
Po prostu, otwierasz MotoMidManagera, program ładuje listę aplikacji, kilkasz na zakładkę Phone Memory, zaznaczasz SynerJ i klikasz Delete, potwierdzasz dwa razy, dajesz Restart i po bólu.
Potem uruchamiasz koma i na 1 sekunde wyskoczy ci ze aplikacja stracila waznosc. Uruchamiasz jeszcze raz MotoMidManagera i usuwasz jeszcze raz SynerJ tylko w tym wypadku nie ma ona "pojemnosci"(czyli wazy 0kb). dajesz restart fona i wszystko gra.
Juz nie masz orange menu i komunikatu ze aplikacja stracila waznosc.

Jak chcesz by orange menu wrocilo spowrotem to poprostu te foldery ktore skopiowales czyli kjava z dysku A i C (na wlasny dysk PC)(p2kcomannder) wgrywasz do koma w te same miejsca gdzie byly przed kopiowaniem. restart fona i masz juz je spowrotem tzn to orange menu.
gudzior is offline  
Old 06-02-06, 17:41   #26
Liblikas
Junior

Model: v360
Send a message via AIM to Liblikas

Witam,
Mam pytanie: czy może mi ktoś wskazać miejsce w Szczecinie, gdzie zostanie usunięte Orange menu? Pytam, po nieważ pomimo poprawnego zainstalowania programów do tego niezbędnych, w dalszym ciągu mój telefonik jest niewidzialny (disconnected). Bardzo proszę o pomoc.
Liblikas is offline  
Old 06-02-06, 18:29   #27
gudzior
Moto Pisacz

gudzior's Avatar

uruchamiasz p2k comannder i podlaczasz telefon.(w telefonie musisz miec ustawione :ustawienia<polaczenia <usb<polaczenia dane) w zalaczniku dalem ci sterowniki.(dziala tylko ta wersja z motka v360)(przynajmniej mi). Gdy cie zapyta o sterowniki musisz wybrac by zainstalowal stery z okreslonej lokalizacji i wybrac ten folder ze sterami.O instalacje sterow zapyta cie 3 razi i zakazdym razem instalujesz z tego folderu.
Powodzenia.
Załączone Pliki
File Type: rar P2K_Drivers_2.9.rar (28.6 KB, 2001 wyświetleń)
gudzior is offline  
Old 06-02-06, 20:59   #28
rafalkul9
Moto Pisacz

rafalkul9's Avatar

Send a message via AIM to rafalkul9

Dzieki wielki za opis
Od razu ladniej motka wyglada

rafalkul9 is offline  
Old 08-02-06, 09:27   #29
Kingusienka
Juniorka

Kingusienka's Avatar

Model: V360 oraz E398@E1 iTunes
Send a message via AIM to Kingusienka
Cool Odp: Tajemnica Orange Menu rozwiana... nie do końca :)

Ja byłam ciekawa czy jest jakaś różnica w prędkości działania telefonu gdy jest w nim to Orange Menu i gdy go już nie ma. Do testów użyłam aplikacji java:
1. JBenchmark2
2. MatraxBench

No i ku mojemu wielkiemu zdumieniu i przy testach z wgranym Orange Menu i już bez niego prędkość telefonu wychodzi taka sama, czyli w moim przypadku było to 40pkt w JBenchmark2 i 149pkt w MatraxBench.

Oczywiście lepiej wygląda i działa telefon bez OM, bo nie jest zablokowany dostęp do wielu opcji, ale wbrew pozorom to cholerne menu nie ma większego wpływu na szybkość działania telefonu.
Kingusienka is offline  
Old 08-02-06, 12:23   #30
Misiaczek
Bywalec

Model: e51

no moze w benchmarkach tego nie widac, ale dalo sie to odczuc (przynajmniej u mnie), ze jest wolniej. no i sam fakt braku mozliwosci konfiguracji telefonu...

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku

Zasady Postowania